Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sonta – sumrak ili zora?

SONTA – Mjesna organizacija DSHV-a Sonta održala je 23. travnja četvrtu sjednicu, na kojoj je predsjednik Ivan Kozbašić podnio izvješće o održanoj konstitutivnoj sjednici novoizabranog Vijeća DSHV-a u Subotici, s osvrtom na političku situaciju u Sonti o tim pitanjima. Konstatirano je da su ujedinjenjem dvije hrvatske stranke na ovim prostorima stvoreni uvjeti za konsolidaciju rada stranke u cjelini, pa i na razini mjesnih organizacija, što treba iskoristiti za prijam novih članova, na čemu se već konstantno radi. Zaključeno je da na prvoj sljedećoj sjednici Savjeta Mjesne zajednice Sonta zat-ražimo da se uvrsti u dnevni red razmatranje Odluke Skupštine Općine Apatin o odlaganju službene uporabe hrvatskog jezika i da se poduzmu sve odgovarajuće aktivnosti za pozitivno rješenje ovog pitanja.
    Sa žalošću je konstatirano da kod prijama novih članova nailazimo na stanovite prepreke baš od onih koji bi najviše mogli pomoći: direktor škole i predsjednik Sav-jeta MZ Sonta Zvonko Tadijan, predsjednik KPZH »Šokadija« Dejan Bukovac, i većina njihovog članstva, uključujući i Ivana Andrašića, većinom sve Hrvata. Naime, nakon što su, s najboljim namjerama pozvani na suradnju i omasovljenje članstva radi objedinjavanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Sonti, reagirali su žestoko u negativnom smislu izravno se suprotstavljajući uključenju u »bilo kakve političke organizacije«. Mjesna organizacija DSHV-a je čak izravno javno ponižena izjavom Tadijana da: »U DSHV nitko neće da se učlani jer ta stranka nije dobra jer ništa ne radi« (24. siječnja 2004. godine, na godišnjoj skupštini »Šokadije«), a Dejan Bukovac u godišnjem izvješću navodi da DSHV u zadnje vrijeme vrši pritiske na ovu organizaciju. Nakon ovih »autogolova« odista se teško možemo nadati masovnijem prijavljivanju novih članova. Ipak, Mjesna organizacija DSHV-a Sonta koristi ovu priliku da pozove sve mještane Sonte koji se još uvijek s ponosom zovu Hrvati da dođu i prijave se u ovu stranku. Uvjereni smo da takvih u Sonti ima još mnogo, jer je, prema službenom popisu pučanstva, na četvrtom mjestu u Vojvodini po brojnosti Hrvata, odmah poslije Subotice, Novog Sada i Sombora (2.966), a na prvom mjestu po postotku (60 posto). Također podsjećamo građane da je DSHV jedina relevantna politička stranka Hrvata u državi i da smo uvijek bili lojalni građani ove države, a ta država nam konačno počinje priznavati sva manjinska prava. A to ne znači samo folklor.
    Ako želimo dokazati da postojimo, moramo sudjelovati i u političkom životu. Kako ćemo, prim-jerice, ostvarivati suradnju s matičnom nam državom Hrvatskom, ako ne želimo da nam djeca uče hrvatski jezik s elementima hrvatske kulture, ili ako smo protiv jedine političke stranke s hrvatskim predznakom u državi? Ili, koliko iskreni će biti naši partnerski odnosi s predstavnicima matične nam Hrvatske, ako su nam strateški nacionalni interesi rasprodani za autobusni prijevoz ili sponzorstvo Grožđe-bala?
    MO DSHV-a Sonta zauzima stajalište da je nedopustivo da službene delegacije iz Sonte posjećuju Vukovar, Vinkovce, Vodice itd. a da u toj delegaciji nema niti jednog člana MO DSHV-a Sonta. Pritom je ključno dodati da se DSHV ne želi nametati ili ubacivati u te delegacije, nego upravo suprotno – sasvim je prirodno da među tim ljudima treba da ima »onih koji se ponose što su Hrvati«. Jasno, ovo stajalište se odnosi samo na pripadnike hrvatske nacionalnosti. I konačno, naša prelijepa šokačka nošnja i oni koji je s ponosom nose, bit će svrsishodni jedino ako doprinesu svekolikom boljitku onih, čiji su je preci stoljećima čuvali.                                     
Stipan Silađev,
tajnik MO DSHV-a, Sonta

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika