Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­ci­den­ti do­bi­va­ju no­vi tok

Stanje u Vojvodini ovih dana se usložnjava nakon serije incidenata usmjerenih protiv manjina, koji su počeli poslije izvanrednih republičkih izbora u prosincu prošle godine.
    Omladinski županijski Pokret 64 (Hatvannégy Vármegye Ifjusági Mozgalom, HVIM) se prije nekoliko tjedana oglasio informacijom, po kojoj je jedan član ove organizacije L. Tihaner na dan početka drame na Kosovu fizički napadnut od strane susjeda srpske nacionalnosti – samo zato što je Mađar. Tihamer je prema neslužbenim informacijama zadobio potres mozga, te mu je slomljena kost lica. HVIM je od Vlade Republike Srbije i subotičke policije zatražio da »momentalno pozove na odgovornost krivce srpske nacionalnosti, koji su još na slobodi, i da ih primjerno kazni«.
TRIANONSKI REVIZIONISTI: No, desio se i val ćiriličnih natpisa tipa »Smrt Mađarima« u mjestima u kojima žive Mađari. HVIM je omladinska organizacija koja veliča nekadašnju veliku Mađarsku, s revizionističkim stavom prema Trianonu, te je najavio prosvjedno okupljanje zbog incidenata usmjerenih protiv vojvođanskih Mađara. Munjevito je reagirao predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza najoštrije osudivši održavanje takvog prosvjeda, te je istaknuo kako se ne može dopustiti da oni koji su odavde otišli, sada iz inozemstva govore što je ovdašnjima dobro a što nije, te je zatražio da organi reda onemoguće održavanje takvog prosvjeda.
    HVIM je odgovorio na ovu Kaszinu izjavu priopćenjem u kojem navodi, kako će reagirati na sve povrede Mađara, te da će obavještavati svjetsku javnost o tome: »Naša okupljanja ne možete spriječiti ni Vi niti bilo tko drugi«, poručio je HVIM Józsefu Kaszi.
CRTANJE VRAGA: Pokraj ove polemike o tome na koji način reagirati na incidente, zastupnik Mađarskog parlamenta iz redova oporbenog Mađarskog demokratskog foruma László Balogh izjavio je, kako se »Segedin treba pripremiti na dolazak izbjeglica«, ali da prije toga pred međunarodnom javnosti treba »glasno tražiti zaštitu za vojvođanske Mađare«.
    Nakon toga je zastupnička skupina MDF-a zatražila da vojvođanski Mađari dobiju mađarsko državljanstvo, kako bi se osjećali sigurnijima, dodavši, kako su i druge manjine dobile državljanstvo svojih matičnih zemalja.
    HVIM je odlučio u Bečeju koncem travnja održati najavljeno prosvjedno okupljanje, ali u zatvorenom prostoru a ne na ulici, dok će manja skupina članova iz Vojvodine predati peticiju policiji. Inače, na internet sajtu HVIM-a objavljena je informacija, kako su pripadnici ove organizacije 10. travnja u Senti obilježili »oslobođenje iz 1941. godine«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika