Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stva­ra­nje okvi­ra za su­rad­nju

Poslije ujedinjenja dvije hrvatske stranke došlo je i do prvog susreta čelnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i čelnika Hrvatskog nacionalnog vijeća. Sastanku koji se održao 27. travnja u Uredu HNV-a prisustvovali su ispred DSHV-a predsjednik Petar Kuntić, dopredsjednici Josip Gabrić i Đorđe Čović, te članovi Predsjedništva Martin Bačić i Dujo Runje, a ispred HNV-a predsjednik mr. sc. Josip Ivanović i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.
    Dvije teme su bile na dnevnom redu: obrazovanje na hrvatskom jeziku i trenutna situacija u gospodarstvu Vojvodine. Josip Ivanović je izrazio zadovoljstvo što je Vijeće DSHV-a zauzelo stav o suradnji s HNV-om i rekao kako je potrebno raditi na stvaranju povoljnog ozračja kako bi se Hrvati osjećali mirnije i sigurnije i ohrabrili da ostvaruju prava koja realno postoje ali se u nedovoljnoj mjeri koriste. Dujo Runje je istakao kako su ključne točke na kojima treba raditi u obrazovanju doedukacija učitelja, priprema za organiziranje nastave u višim razredima osnovne škole i osnivanje gimnazije na hrvatskom jeziku. Martin Bačić je istaknuo kako je potrebno razdvojiti što će raditi HNV a što stranka i predložio da se organiziraju sastanci s roditeljima kako bi oni bili u potpunosti informirani o svim aspektima upisa u hrvatska odjeljenja. Postignut je dogovor da će se nakon prvog svibnja u svim mjestima gdje žive Hrvati organizirati sastanci s roditeljima.
    Petar Kuntić je govorio o aktualnom procesu privatizacije poljoprivrednih industrijskih kombinata gdje su Hrvati u cjelini kao zajednica u nepovoljnom položaju jer ne raspolažu kapitalom, niti je do sada pružena pomoć od strane matične države na poboljšanju ekonomskog položaja Hrvata u Vojvodini. Franjo Vujkov je informirao nazočne o predstojećoj privatizaciji Radio Subotice, gdje će se svaka redakcija posebno privatizirati. Postoji mogućnost proširenja programa na hrvatskom jeziku i dobivanja frekvencije, te bi u tom cilju trebali zauzeti zajedničko stajalište i sinkronizirati aktivnosti da bi se to i ostvarilo.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika