Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Avis euforija prvog iskoraka

Proteklih je nekoliko dana, točnije od objavljivanja pozitivnog mišljenja Europske komisije (20. travnja), zavladala u Hrvatskoj neskrivena euforija. U svim televizijskim emisijama (bez obzira na uobičajeni sadržaj), svakoj tiskovini, te brojnim društvenim (političkim i nepolitičkim) događanjima glavna je riječ – avis! Poslije višemjesečne neizvjesnosti, te višegodišnjeg truda, Hrvatska je (za početak) osvojila ono što joj omogućava ulazak u »drugi krug« ili »višu razinu« političkih odnosa.
    Osim dobivenog pozitivnog avisa značajna je i upućena preporuka da se otvore pregovori o punopravnom članstvu.
ŠTO JE AVIS?: Avis je dokument kojim Komisija, na zahtjev Vijeća ministara, ocjenjuje sposobnost zemlje da otpočne pregovore o punopravnom članstvu i preuzme obveze koje to članstvo sa sobom nosi. Komisija u avisu analizira hrvatski zahtjev za članstvom prema istim kriterijima, koji vrijede za sve zemlje kandidate. U dokumentu se daje pregled odnosa između Hrvatske i EU-a, analizira stanje u pogledu ispunjavanja kopenhaških kriterija za članstvo – političkih (demokracija, vladavina prava, ljudska prava, zaštita manjina); ekonomskih (tržišno gospodarstvo, sposobnost da se izdrži konkurentski pritisak iz EU-a), zatim sposobnost preuzimanja obveza iz članstva, to jest prihvaćanja pravne stečevine EU-a, te na kraju zaključna ocjena stanja i izgledi za ispunjavanje uvjeta za članstvo s preporukom u pogledu početka pregovora.
EUROPSKA KOMISIJA O HRVATSKOJ: Prema ocjeni Europske komisije, Hrvatska ima stabilne demokratske institucije koje uredno funkcioniraju, poštuju ograničenja svojih ovlasti i međusobno surađuju. Oporba ima normalnu ulogu u funkcioniranju institucija, a ne postoje veći problemi u pogledu vladavine zakona i poštovanja temeljnih prava. Međutim, naznačeno je kako treba poduzeti mjere da bi se prava manjina, posebice srpske manjine, potpuno poštovala.
    U vrlo pozitivnom avisu, bez ikakvih uvjeta, ističe se da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ovoga mjeseca ustvrdila da »Hrvatska sada u potpunosti surađuje s Haškim sudom«.
    »Hrvatska treba održati punu suradnju i poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se i preostali optuženik pronađe i izruči ICRY-u«, kaže se u avisu, ne spominjući ime nedostupnog generala Ante Gotovine.
    Što se tiče ekonomskih kriterija, Komisija ocjenjuje kako Hrvatska ima funkcionirajuće tržišno gospodarstvo, te da bi se u srednjoročnom razdoblju (3-4 godine) trebalo moći nositi s konkurentskim pritskom unutar Unije. U gospodarskom dijelu, Komisija ističe da je potrebno dodatno poboljšati djelovanje tržišnih mehanizama, pojačati učinkovitost pravosudnog aparata, te da Hrvatska ima relativno dobro obrazovanu radnu snagu i dobru cestovnu i telekomunikacijsku infrastrukturu.
    Hrvatska može ispuniti potrebne kriterije u svim poglavljima u srednjoročnom razdoblju od pet godina, osim na području zaštite okoliša, budući da su na tom području potrebna jako velika ulaganja, ocjenjuje Komisija.
    Uz avis Komisija je objavila i prijedlog Europskog partnerstva s Hrvatskom, u kojem se identificiraju prioriteti u pripremama za članstvo. Od Hrvatske se očekuje da napravi podroban plan provedbe prioriteta iz partnerstva s vremenskim rokovima kada će što napraviti. Prioriteti su podijeljeni na kratkoročne (1-2 godine) i srednjoročne (3-4 godine). Napredak u provedbi prioriteta Komisija će redovito pratiti u redovitim godišnjim izvješćima o Procesu stabilizacije i pridruživanja.
REAGIRANJA U HRVATSKOJ: Nakon završetka sjednice Komisije, na kojoj je usuglašen konačan tekst avisa, povjerenici za vanjske poslove i proširenje EU Chris Patten i Guenter Verheugen predali su avis hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu i ministrici europskih integracija Kolindi Grabar Kitarović.
    Istoga dana, 20. travnja, predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader je od voditelja izaslanstva Europske komisije u Zagrebu Jacquesa Wunenburgera dobio avis Europske komisije, te je tom prigodom izjavio: »Naš je konačni cilj punopravno članstvo Hrvatske u EU u idućih nekoliko godina…nadamo se završetku pregovora kako bismo Europskoj uniji mogli pristupiti u tom roku«, zaključio je Sanader.
    »Hrvatska je danas napravila golem korak, bez kojeg nema napretka, a osobito može biti ponosna na način na koji je on ostvaren«, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te je dodao kako ga je »iznenadila ukupna atmosfera u Strasbourgu, bez ikakvih rezervi prema Hrvatskoj, pri čemu se isticalo kako smo na dobrom putu«.
    Predsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je da je to kruna uspješnog političkog djelovanja sadašnje Sanaderove i bivše Račanove vlade na ispunjavanju kriterija koje Hrvatska treba ispuniti.
    Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je kako je bio optimist da će Hrvatska dobiti pozitivan avis, jer, kaže, »zna da je bivša vlada dobro obavila posao, nužan da bi do avisa uopće došlo… Bilo je važno da se s europskom politikom nastavi, a nova vlada je to napravila i naš posao u tom dijelu nije ugrozila«, zaključuje bivši hrvatski premijer.
    Potpredsjednik LS-a Zlatko Kramarić smatra da je avis dobra vijest, da »honorira« europsko ponašanje Hrvatske, ali da njemu ne treba pristupati »euforično« jer je riječ o tek prvoj stepenici u približavanju EU.
    Predsjednik HSP-a Ante Đapić rekao je da je očekivao pozitivan avis, »jer je nakon toliko batina koje je Hrvatska dobila od međunarodne zajednice bilo i vrijeme za malo mrkve«. Hrvatsku sada očekuje niz novih zahtjeva, što ga, kaže, podsjeća na »iščekivanje novogodišnje političke noći«.
    Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je da je pozitivan avis pokazao da su napori koje je Hrvatska činila u zadnje četiri godine urodili plodom. »Pravi posao ove vlade sada tek počinje, to je njezina zadaća, ali i svih političkih stranaka, kako bi u lipnju osigurali da Hrvatska i formalno dobije status kandidata i datum početka pregovora«, kazala je predsjednica HNS-a.
    Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da je pozitivan avis potvrdio demokratska nastojanja kako bivše, tako i aktualne vlade, ali je, kaže, ujedno i okvir za nove obveze u uvođenju europskih demokratskih standarda te ponašanje unutar državnih granica.                                      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika