Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Monte Carlo

Tjedan prije Uskrsa proveo sam u glavnom gradu europskog jet seta i glamuroznoj prijestolnici kneževine Monaco, neponovljivom Monte Carlu. Ispunjavajući svoju davnu želju, zaputio sam se skupa s prijateljicom u gradić koji ima više milijunaša nego četvornih kilometara svoje površine.
    U Monte Carlo se može stići iz dva smjera, francuskog i talijanskog, a mi smo izab-rali potonji stigavši iz Milana u kojemu smo, prije toga, proveli par dana. Iz centra talijanske mode iste večeri stigli smo u monegašku prijestolnicu i ubrzo se smjestili u hotel »Beau Solei«, koji se nalazi dvije, tri ulice od glavnog gradskog trga. Ostavivši stvari, prošetali smo malo uz more, a potom otišli na laganu mediteransku večeru u jedan mali riblji restoran u blizini hotela.
OKUPLJALIŠTE BOGATUNA: Sutradan ujutro – prvi dan u Kneževini, kojom vlada dinastija Grimaldijevih, započeli smo ispijajući prvu jutarnju kavu u malom kafeu na obali. Ugodno i toplo mediteransko sunce, živa u termometru popela se do 25. stupnja, grijalo nas je dok smo upijali svježi slani zrak i uživali u kofeinskom napitku. Posve razbuđeni duplim osvje-ženjem krenuli smo u razgledanje grada, koji je otvaranjem velikog Casina još davne 1856. godine postao mondenskim okupljalištem plemića, bogatuna, ali i raznoraznih probisvijeta koji su u želji za lakom zaradom posljednji novac ostavljali na kotaču ruleta. Iako smješten na mikro prostoru stijene usred plave obale Mediterana, ovaj grad ima sve što ga čini glavnim gradom jedne države. Palača kneza Reniera i stara jezgra, oko koje se nalaze stoljetne zgrade prvih žitelja ove male državice, ugodno su uklopljeni s betonskom armaturom i staklom nebodera u kojima su porez-nu oazu pronašli novi i bogati stanovnici.         Niska poreska stopa privukla je brojne sportaše, umjetnike, ali i posve anonimne bogatune koji su kupovinom nekretnina ispunili uvjet za znatno povoljniji godišnji obračun vlastita bogatstva. Stoga nije niti najmanje čudnovato, kako je četvorni metar stambenog prostora ovdje basnoslovno skup i precijenjen. Šećući se marinom, u kojoj su na vezu grandiozne jahte impozantnih gabarita, mogli smo samo da nagađamo tko su njihovi multimilijarderski vlasnici. Potom smo otišli na plažu, na kojoj smo ponovno malo predahnuli, zbrajajući dojmove uz još jednu kavu i sok. Ostatak prijepodneva proveli smo u slikanju predivnih gradskih ljepota, kojih u Monte Carlu ima u izobilju. U dobroj primorskoj maniri ručali smo laganu pastu s plodovima mora, jer ispunjeni ljepotom doživljaja nismo bili ni previše gladni.
NOGOMETNI TEATAR: Poslijepodne smo nastavili obilazak gradskih znamenitosti, prije svega u Oceanografskom muzeju u kojemu je pohranjena bogata zbirka svih riba koje naseljavaju Mediteran, te cjelokupna povijest ljudskog ronjenja. Posebno su nas se dojmile prve podmornice i ronilačka odijela s kojima su se prvi ronioci spuštali u plave morske dubine. Vrijeme u muzeju je brzo prošlo, uzevši dobar dio popodneva, a proljetna večer ubrzano se spus-tila na grad. A onda su se upalile prve svjetiljke, a za njima i neoni, i Monte Carlo je zasjao u punom sjaju. Svjetla su toliko jaka, da je moguće voziti bez farova. Uz mnoštvo svakodnevnih, bogatih kulturnih i inih turističkih sadržaja, kojima MC svakodnevno obiluje, ova srijeda je donosila i uzvratni susret četvrtfinala Champions leaguea između domaćeg Monaca i Real Mad-rida, najzvučnije nogometne momčadi na svijetu, u čijim redovima igraju jedan Ronaldo i Beckham, uz Zidaanea, Figa, R. Carlosa i ostale »vanzemaljce«. Uzeli smo karte, plativši ih 40 eura komad, i sjeli da uživamo u nogometnom teatru. U gradu kocke sve je moguće, a nogometni rulet presudio je desetostrukom prvaku Europe. Mali Monaco je nadvisio veliki Real s 3:1, i uslijed bolje gol razlike otišao dalje.
    Konac briljantnog dana ukrasio je posjet Casinu. Zaigrali smo malo na aparatima, a poslije okušali i sreću na ruletu. Zaradivši 10 eura, odlučili smo prestati u plusu, ne želeći kvariti niti jedan dojam u nezaboravnom doživljaju prijestolnice europskog glamura i jet seta, čiji smo dio, barem na trenutak, i sami bili tijekom ovog dana

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika