Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U svijetu mašte

Prije nekoliko dana iz tiska je izašla slikovnica »Ždribac zlatne grive«. Slikovnica još miriši na tiskarsku boju, a u završnoj fazi je i izrada CD ROM-a u umjetničkoj radionici Rajka Ljubiča, pod nazivom »Sakupljač i bajka«. Bajku Balinta Vujkova »Ždribac zlatne grive« ilustrirao je akademski slikar iz Rijeke Vjekoslav Vojo Radoičić, a nakladnici su Hrvatska čitaonica Subotica i Hrvatsko akademsko društvo Subotica.
    Slikovnica je tiskana uz pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, a izradu CD ROM-a pomogao je Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«.
EMOCIONALNA TOPLINA: »O važnosti slikovnice kao medija najpristupačnijeg djeci u najranijoj dobi pomalo smo zaboravili, te je Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova odlučio nakon istoimenog CD-a djeci ponuditi narodnu bajku u vidu knjige. Ova je slikovnica za temelj uzela djeci već poznatu bajku, jer su mnoga djeca vidjela istoimenu predstavu u subotičkom Dječjem kazalištu, a crteži afirmiranog akademskog slikara Vjekoslava Voje Radoičića privući će svako dječje oko, pa i njihovih roditelja«, kaže ravnateljica Hrvatske čitaonice Subotica Katarina Čeliković, napominjući kako će Hrvatska čitaonica nastojati popularizirati vid bajke putom slikovnice kao neposredni dodir djeteta s knjigom i svijetom mašte, jer televizija i kompjutor ne mogu zamijeniti emocionalnu toplinu s kojom se dijete susreće kada bajku priča baka ili slikovnica.
JUNACI BAJKI: »Za razvoj svakog djeteta bajka ima prvorazredan značaj. Najomiljenije štivo u ranoj dobi jeste bajka. U njima spavaju mnogi junaci koji žude sa susretom s djecom. Ti su susreti nezaboravni i prenose se s generacije na generaciju slušajući bajke. Predstavljanje slikovnice bit će 29. travnja u 18 sati u velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«, a slikovnica s CD ROM-om u pretplati i na dan predstav-ljanja stoji samo 100 dinara. Nakon ovog predstavljanja u Subotici, slikovnicu ćemo približiti i djeci u Tavankutu, Đurđinu, Maloj Bosni i naravno u Bačkom Monoštoru, Sonti, Somboru, jer gdje ima djece ima prostora i za bajku«, kaže Dujo Runje predsjednik HAD-a i član HNV-a zadužen za obrazovanje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika