Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za svako prvorođeno dijete 30.000 dinara

Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić najavio je kako će pokrajinska vlada od listopada s 30.000 dinara pomagati svako prvorođeno dijete u Vojvodini.
    On je na konferenciji za novinare prošloga četvrtka ocijenio da se Vojvodina i Srbija susreću s »dramatičnim podacima« o stanju prirodnog priraštaja i upozorio da bi Vojvodina, s današnjih nešto više od dva milijuna stanovnika, 2050. godine mogla imati pola milijuna žitelja manje.
    »Srbija je deveta na svijetu po negativnom prirodnom priraštaju, a u Vojvodini je svake godine 8.000 stanovnika manje. Sve vojvođanske općine imaju negativan prirodni priraštaj i ta dramatična situacija zahtijeva da poduzmemo daleko više nego do sada«, rekao je pokrajinski premijer.
    Pajtić je precizirao kako će u rujnu biti izvršen rebalans pokrajinskog proračuna i da će za pomoć obiteljima prvorođenčadi biti izdvojeno oko 100 milijuna dinara do kraja godine, dok će ta stavka kasnije biti sastavni dio godišnjeg proračuna.
    On je ocijenio da iznos od 30.000 dinara pokriva nabavku osnovnih artikala kao što su kolica, dječji kreveti, odjeća i pelene. Dodao je da će pokrajinska vlada s 90 milijuna dinara i dalje podmirivati dio troškova boravka za treće i četvrto dijete u predškolskim ustanovama, u mjeri u kojoj te obveze idu na teret roditelja.

Beta

 

-----

 

Transformacija državne televizije
Od li­sto­pa­da TV pret­pla­ta za RTS?
Naplata će, prema najavama, kao i u devedesetim godinama ići preko brojila za struju

 

»Ukoliko Skupština Srbije usvoji Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radiodifuziji, od rujna će početi uvođenje RTV pretplate, ali je nerealno očekivati da počne i njena naplata«, izjavio je početkom tjedna za »Novosti« predsjednik Savjeta za radiodifuziju Nenad Cekić.
    Prema njegovim riječima, pretplatu bi, prema dosadašnjim dogovorima, trebala prikupljati Elektroprivreda Srbije, jer »nema drugog javnog poduzeća koje to može efikasno uraditi na prostoru cijele republike«.
    Krajnji rok za transformaciju RTS-a, 31. ožujka 2006. godine, prema Cekićevim je riječima realan. Osim uvođenja pretplate, transformacija, podrazumijeva imenovanje upravnih odbora RTV Beograd i RTV Novi Sad, izbor generalnih direktora i drugih rukovodilaca te dvije kuće i to putem natječaja, kao i izradu programske sheme primjerene javnom servisu i donošenje Statuta na koji suglasnost daje Savjet za radiodifuziju, objašnjava Cekić.
    Funkciju javnog servisa, istaknuo je za »Novosti« Cekić, može obavljati samo zakonom osnovana javna institucija, s javnim izvorom prihoda, a ne kompanija u bilo čijem privatnom vlasništvu. On je napomenuo kako je nekim udruženjima, koja sada vode kampanju protiv izmjena Zakona o radiodifuziji, transformacije RTS-a i uvođenja pretplate, u interesu da nacionalna radio-televizija propadne, jer je »RTS četiri-pet puta gledaniji od najgledanije televizije koja vodi jedno od tih udruženja i koja bi htjela preuzeti posao RTS-a«. 
T. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika