Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­lo­vi­ca rav­no­mjer­no, po­lo­vi­ca sti­mu­la­tiv­no

Sve hrvatske udruge koje su se prijavile na natječaj Pokrajinskog tajništva za upravu, propise i nacionalne manjine za drugo polugodište ove godine, njih 24, linearno će podijeliti polovinu ukupno odobrene svote (480.000 dinara), dakle svaka će dobiti po 10.000 dinara. Drugu polovicu stimulativno će podijeliti šest hrvatskih institucija, i to NIU »Hrvatska riječ«, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega i KPZH »Šokadija« iz Sonte.
    Ovo je odlučeno na sjednici Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, koja je održana 20. kolovoza u Subotici.
    Osim odluke o raspodjeli sredstava, zauzet je i stav Izvršnog odbora o pojedinim napisima objavljenim u medijima, u kojima se vrijeđa hrvatska nacionalna manjina u SiCG, te su podržana javna reagiranja predsjednika i člana Izvršnog odbora na te napise.
    Na dnevni red su uvrštene i točke o prijevodu na hrvatski jezik udžbenika iz prirode i društva za treći razred osnovne škole, a na sjednici se odlučivalo i o neradnim danima u uredu Vijeća u vrijeme obilježavanja državnih praznika u Republici Hrvatskoj.
    Pokraj predsjednika Izvršnog odbora Laze Vojnić Hajduka, na sjednici su bili nazočni svi članovi Izvršnog odbora – Ivan Stipić, Jelena Piuković, Joza Kolar i Zvonimir Perušić.
LINEARNO I STIMULATIVNO: Predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk iznio je prijedlog da se odobrena suma iz pokrajinskog proračuna, u iznosu od 480.000 dinara za hrvatsku zajednicu za drugo polugodište 2005. godine, podijeli na dva dijela, te da se polovica, odnosno 240.000 dinara linearno raspodijeli na sve 24 hrvatske udruge koje su se prijavile na natječaj, a da se drugi dio sume stimulativno raspodijeli za kvalitetne projekte.
    »Hrvatske udruge koje su se prijavile na natječaj Pokrajinskog tajništva potražuju za svoje djelatnosti i projekte ukupnu sumu u iznosu od 4.483.950 dinara, što je skoro za deset puta više od odobrenog iznosa, te i iz toga vidimo kako je tu malu sumu teško raspodijeliti. Izvršni odbor HNV-a treba imati informacije o utrošku sredstava koja se dodjeljuju udrugama i zbog toga je svim hrvatskim udrugama poslan upitnik o njihovom radu«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk.
    Zvonimir Perušić je iznio kako linearna raspodjela, iako su u pitanju male sume, za neke udruge znači sam život, a što se tiče drugog dijela raspodjele dobivenih sredstava iznio je mišljenje da se, među ostalim, treba podržati nakladnička djelatnost NIU »Hrvatska riječ«, koju je Izvršni odbor na prethodnoj sjednici prihvatio kao nakladničku djelatnost hrvatske zajednice, u okviru koje će se objavljivati pet edicija. »Svaka od tih pet edicija imat će važnost za hrvatsku zajednicu u SiCG u cijelosti, poglavito u aktualnoj situaciji napada na činjenice iz povijesti ovdašnjih Hrvata. Vrlo je važno i putem knjiga predstavljati i afirmirati našu baštinu i zbog toga će te knjige biti od interesa za hrvatsku zajednicu«, kazao je Zvonimir Perušić.
ZAHTJEV POKRAJINI: Na sjednici je prihvaćen prijedlog da se suma u iznosu od 240.000 dinara podijeli linearno svim udrugama koje su se prijavile na natječaj Tajništva, čime će svaka udruga dobiti po 10.000 dinara, a za raspodjelu drugog dijela sredstava u iznosu od 240.000 dinara urađena je rang lista prema kojoj su sredstva dobili: NIU »Hrvatska riječ« za nakladničku djelatnost u iznosu od 80.000 dinara, HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice 50.000 dinara, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora 40.000 dinara, HKUPD »Dukat« Vajska-Bođani 30.000 dinara, HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega 20.000 i KPZH »Šokadija« iz Sonte 20.000 dinara.
    Na inicijativu Joze Kolara, Izvršni odbor Vijeća uputit će dopis Pokrajinskom tajništvu za propise, upravu i nacionalne manjine kojim će se tražiti da se razmotri mogućnost povećanja sredstava iz proračuna Tajništva za hrvatske udruge s obzirom na brojnost hrvatske zajednice u Pokrajini.
REAGIRATI NA UVREDE: Razmatrajući aktualnu situaciju glede napisa u pojedinim medijima uperenih protiv hrvatske nacionalne zajednice, Lazo Vojnić Hajduk je iznio kako se u posljednje vrijeme potencira tzv. bunjevačko pitanje i niječe pripadnost Bunjevaca hrvatskome narodu, a istaknuo je i napis u »Subotičkim novinama« u rubrici pisma čitatelja u kojemu se iznosi tvrdnja kako Bunjevci nikada nisu bili genocidan narod, iz čega u nastavku proizlazi da Hrvati to jesu. »Izvršni odbor je izdao službeno priopćenje u kojemu se zaključuje da na te i druge uvrede mora reagirati ne samo Hrvatsko nacionalno vijeće, nego i demokratska javnost, a napose i država«, kazao je Lazo Vojnić Hajduk.
    Zvonimir Perušić je ukazao na širi kontekst potenciranja tzv. bunjevačkog pitanja, koje je započelo najavom uvođenja bunjevačkog jezika u osnovne škole, a nastavilo se kaznenom prijavom protiv predsjednika DSHV-a Petra Kuntića zbog govora tijekom posjeta predsjednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Stjepana Mesića hrvatskoj zajednici, te se sada stiglo do »pisama čitatelja« u medijima.
    Članovi Izvršnog odbora podržali su dosadašnja reagiranja predsjednika i člana IO HNV-a u javnosti, te su pozvali i druge hrvatske udruge i pojedince da se oglase u povodu tih i mogućih drugih uvreda.
KAZNENA PRIJAVA: Na sjednici je zaključeno da će Izvršni odbor predložiti kao jednu od ključnih točki sljedeće sjednice HNV-a razmatranje ukupne situacije u kojoj je moguće u medijima objavljivati napise kojima se iznose uvrede protiv Hrvata u SiCG, a Izvršni odbor će s odvjetnicima razmotriti podnošenje kaznene prijave protiv odgovornih urednika u medijima koji takve napise objavljuju.
    Na koncu sjednice Lazo Vojnić Hajduk je iznio informaciju kako je u tijeku izrada zastava sa simbolima hrvatske zajednice u SiCG, a Izvršni odbor je donio odluku o neradnim danima u uredu Vijeća u vrijeme državnih praznika u Republici Hrvatskoj, tako da u buduće ured neće raditi u vrijeme državnih praznika i u Srbiji i Crnoj Gori i u Hrvatskoj.
    Glede obrazovanja, Ivan Stipić je informirao članove Izvršnog odbora o završenom prijevodu na hrvatski jezik udžbenika iz predmeta priroda i društvo za treći razred osnovne škole za koji je napisan i potreban dodatak.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika