Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 18. 8.

»Lu­pus«
Agencija »Lupus«, vlasnice Aleksandre Ivanović, supruge Milorada Ulemeka, tužila je nekoliko dužnosnika SPO-a, Žarka Koraća i B92. To je potvrdio ministar za kulturu i medije Dragan Kojadinović, te je dodao kako je bilo sumnje da su u tom poduzeću radili i bivši pripadnici režima Slobodana Miloševića s »raznim hipotekama iz prošlosti«.
U tužbi za naknadu štete je navedeno da su tuženi iznošenjem neistina na sjednici Vlade Srbije i u medijima o »Lupus grupi« i njenom poslovanju prouzročili štetu agenciji i nanijeli joj gubitke. »Tuženi su neistine iznosili, odnosno prenosili kao dio smišljene kampanje, čiji je isključiv cilj bio da se tužitelju onemogući nesmetan rad, odnosno da se poduzeće zatvori«, navedeno je u tužbi.

Slu~aj
Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić odbio je na sjednici Vlade Srbije pred kamerama ispričati se novinarima TV B92 koje je prethodnih dana vrijeđao, piše Blic, pozivajući se na izvor blizak Vladi Srbije.
»Sat vremena se raspravljalo o Ilićevom ponašanju. Bila je prilično zategnuta atmosfera. Protiv takvog ponašanja najglasniji je bio ministar kulture Dragan Kojadinović, dok je Velja Ilić galamio odbijajući da se bilo kome ispriča«, prenio je Blic izjavu svog izvora.
»Ostali ministri su podržali inicijativu SPO-a, a zbog Ilićeva odbijanja pribjeglo se srednjem rješenju – da se ministar za kapitalne investicije ispriča putem priopćenja«, naveo je sugovornik Blica, dodajući da nije razmatrana mogućnost ostavke, budući da bi to značilo i pad vlade.

 

PETAK, 19. 8.

Uz­ne­mi­re­ni
Čelnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije su, nakon sastanka održanog u vezi s pozivom načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera da dođu na obavijesni razgovor u policiju, poručili kako bi bilo bolje da policija istražuje problem droge i kriminala u Osijeku, a ne da uznemirava hrvatske branitelje. Osječki gradonačelnik Anto Đapić istaknuo je i kako bi bio sretan kada bi hrvatska policija uložila desetinu energije u otkrivanje onih koji su izravno odgovorni za smrt gotovo tisuću Osječana te da se stječe dojam da je na djelu istraga u funkciji mijenjanja obrambenog karaktera Domovinskog rata.

Brat­stvo
Haški optuženik Vojislav Šešelj počeo je svjedočenje na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom. Šešelj je rekao kako se njegova stranka oduvijek zalagala za veliku Srbiju i kako je to jedina politička organizacija s takvim programom. Miloševićev SPS, rekao je Šešelj, zalagao se za očuvanje Jugoslavije.
»Zalaganje SRS za veliku Srbiju podrazumijeva jedinstvenu srpsku državu u koju će biti uključene sve srpske zemlje i glavnina srpskog naroda, bez obzira na vjeroispovijest. U toj državi bi u bratskom jedinstvu živjeli: Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, Srbi protestanti i Srbi ateisti«, kazao je Šešelj.

 

subota, 20. 8.

Pot­po­ra
Obitelj Slobodana Miloševića će prodati svoju imovinu u Srbiji i kupiti stan u Den Haagu kako bi bila bliže bivšem jugoslavenskom predsjedniku kojemu se sudi na Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), piše britanski The Independent.
Slobodan Milošević je inače 20. kolovoza napunio 64 godine života i sa suprugom Mirom Marković (63) u braku je 40 godina. Posjeduju 5 velikih kuća u Srbiji, dvije u Beogradu i 3 u rodnom Požarevcu, precizira list. Vrijednost njegove imovine u Beogradu je procijenjena na najmanje 3 milijuna eura, a kuće u Požarevcu na ukupno 1,2 miljuna eura.

Pre­tu~en
Hrvatski glazbenik Darko Rundek pretučen je u Beogradu nakon nastupa na »Belgrade beer festu«. Napalo ga je nekoliko mladića, koji su ga lakše ozlijedili. Policija traga za napadačima. On je odmah prebačen u Urgentni centar, odakle je pušten poslije ukazane pomoći.
Rundek je rekao da ga taj napad neće omesti i da će nastaviti turneju po Srbiji. »Taj napad me nije iznenadio, jer je posljedica vremena u kojem živimo, posljedica neznanja i stalnog prisustva nasilja u medijima. Ništa slično mi se u Beogradu nikada nije dogodilo i moj odnos prema turneji u Srbiji se nije promenio. Ima mnogo više ljudi koji podržavaju normalne stvari«, izjavio je Rundek BK Televiziji.

 

NEDJELJA, 21. 8.

Mi­li­jun
Obraćajući se milijunu vjernika okupljenih na Marienfeldu u Njemačkoj, papa Benedikt XVI. pozvao je tijekom propovijedi na jedinstvo katoličke crkve upozorivši mlade svijeta da ne tretiraju vjeru kao potrošački proizvod od kojeg uzimaju što im se sviđa, a što im se ne sviđa odbacuju.
Misa na otvorenom, Marijinu polju sjeverno od Koelna, kulminacija je višednevnih svečanosti organiziranih u povodu Svjetskog dana katoličke mladeži, a uz više od milijun okupljenih vjernika u obredu su sudjelovali i njemački predsjednik Horst Koehler, kancelar Gerhard Schroeder kao i bivši kancelar Helmut Kohl.

 

PONEDJELJAK, 22. 8.

Smje­na
Ministar za kulturu Dragan Kojadinović kaže da će njegov savjetnik Bora Đorđević biti smijenjen jer je novinare B92 nazvao izdajničkom stokom. Đorđević je takvu izjavu dao komentirajući spor između republičkog ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića i B92, nastao kada su savjetnik ministra za kapitalne investicije i sam Ilić vrijeđali i prijetili novinarima B92.
»Nažalost, to je neminovno, jer Bora bez obzira što ima pravo na osobni stav, ne može s te dužnosti tako govoriti. Može on ocjenjivati rad medija, ali to je neka druga tema. Ipak, poslije ovakve izjave Bore Đorđevića mislim da njemu više nema mjesta u Vladi«, rekao je Kojadinović. Đorđević kaže kako je upoznat s tim da se već razgovaralo o njegovoj smjeni s mjesta savjetnika ministra za kulturu. »I nije me briga. Stojim iza svake riječi koju sam rekao i mislim da je Velja bio suviše blag. Da sam bio na njegovom mjestu sigurno bih bio još oštriji«, prokomentirao je Đorđević navode o mogućoj smjeni.
Grob­ni­ca
Uskoro bi moglo biti i službeno potvrđeno mjesto jedne od najvećih masovnih grobnica iz Domovinskog rata. Ne tako daleko od Vukovara, u neprohodnome blatu slavonske njive moguća je lokacija najveće masovne grobnice iz Domovinskoga rata.
Postojanje te grobnice bilo je obavijeno velom tajne čak 14 godina. Prema informacijama, ona bi trebala biti na prostoru koji je još djelomice nerazminiran. Informaciju o navodnoj grobnici s 400 tijela, vukovarskoj udruzi Hrvatska majka dojavio je anonimni izvor pismom. Vukovarci tragaju za još oko 500 nestalih.

 

utorak, 23. 8.

Po­pla­va
Međimurski župan Josip Posavec proglasio je izvanredno stanje u Međimurskoj županiji zbog izrazito visokog vodostaja rijeke Mure, budući je na mjerodavnom vodomjeru kod Murskog Središća izmjerena razina vodostaja od 451 centimetar.
Nakon uvedenih izvanrednih mjera obrane od poplave došlo je i do očekivanog nailaska vodenog vala iz Slovenije. Elementarnu nepogodu su doživjeli stanovnici Svetog Martina na Muri, najsjevernijeg hrvatskog naselja, u kojem je obilna kiša poplavila na desetke kuća, pa je interveniralo više vatrogasnih ekipa. Ozlijeđenih nije bilo.

Upo­ran
Tomislav Nikolić izjavio je kako je nadležni tužitelj odbacio kaznenu prijavu koju je on podnio protiv Nataše Kandić. Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke tužio je ravnateljicu Fonda za humanitarno pravo zbog toga što ga je nedavno dovela u vezu s ratnim zločinima u hrvatskom mjestu Antin. Nikolić je, gostujući na Televiziji Politika, objasnio kako je od tužitelja dobio odgovor da nema elementa za krivično gonjenje Nataše Kandić. On je, istodobno, najavio kako će protiv Nataše Kandić podnijeti privatnu tužvu i pozvao ju da izađe u javnost s dokazima protiv njega. S druge strane, Nataša Kandić je za riječki Novi list, ponovila kako postoje dokazi koji potvrđuju da je Nikolić bio u Antinu za vrijeme ratnih događanja u Hrvatskoj, navodeći kako u Antinu postoje i novi svjedoci koji terete Nikolića da ih je tjerao »čistiti mine«.

 

srijeda, 24. 8.

Le­gen­de
Srpski radikali traže pad srbijanske vlade zbog Tereze Kesovije, Miše Kovača i Josipe Lisac. Naime, autori udžbenika iz povijesti za osmi razred te su hrvatske pjevače uvrstili na popis estradnih zvijezda koje su obilježile glazbenu scenu bivše Jugoslavije. »Šokiran sam činjenicom da se Tereza, Josipa i Mišo spominju u srpskom udžbeniku. To je još jedan razlog da padne vlada, koja ne zna što naša djeca trebaju učiti. Kako su autori od svih naših legendi našli baš njih?«, izjavio je za Kurir Aleksandar Vučić, generalni tajnik Srpske radikalne stranke.
Dio srpske javnosti ogorčen je i zato što su hrvatski pjevači s popisa zvijezda koje su obilježile sedamdesete godine istisnuli Mikija Jevremovića, Lolu Novaković, Nadu Knežević i Duška Jakšića. Imena Arsena Dedića i Džimija Stanića, koji su se također našli na popisu pjevača iz Hrvatske, nisu izazvala bijes koliko spominjanje toga trojca, za koje radikali tvrde da su bili »vatreni podržavatelji lika i djela Franje Tuđmana«. U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva u Beogradu ne razmišljaju o povlačenju tiskane naklade.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika