Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ska pleše sam­bu

Nažalost, kako to često biva, mnogi sportski događaji odigravaju se srijedom kasno navečer i uslijed diktiranih vremenskih rokova za predavanje broja na tiskanje nismo uvijek u prilici na odgovarajući način informirati o svakom sportskom susretu. Budući da se epohalni susret između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Brazila igrao u 17. kolovoza (srijeda) u 21.15 sati navečer, a želja nam je tako veliki sportski događaj dostojno ispratiti na stranicama našeg lista, u sljedećem tekstu pokušat ćemo barem analitički, obzirom da će u vrijeme izlaženja novog broja »Hrvatske riječi« već gotovo sve biti poznato o samoj tekmi, proanalizirati značaj jednog takvog susreta na svjetskoj razini i koliko je on uopće važan za marketinški proboj hrvatskog nogometa.
BRAZIL: Što reći za momčad koja je u povijesti igranja Svjetskih nogometnih prvenstava najviše puta uspjela podići trofej namijenjen najboljima na globusu. Reprezentaciji zbog koje je FIFA morala ustanoviti novi trofej, jer je poslije trostrukog osvajanja prijašnjeg trofeja Julesa Rimeta (krilate boginje) isti prešao u trajno vlasništvo zemlje poznate upravo po najpopularnijem svjetskom sportu. Što reći za Brazil, veliku državu Južne Amerike koja je još veći rasadnik najboljih igrača igre koju su izmislili Englezi, a proslavile je upravo »karioke« igrajući se s loptom na pijesku Copacabane ili na travnjacima velikih i malih stadiona diljem svoje lijepe države. Nogometna slava i početak suverene vladavine najvišim vrhovima najvažnije sporedne stvari na svijetu datiraju u vremenu iza Drugog svjetskog rata i poklapaju se s prvim nogometnim kraljem svijeta Edsonom Arantesom de Nascimentom poznatijem pod nadimkom Pele. U godinama njegove aktivne igračke karijere, uz pomoć također legendarnih suigrača poput Garinche, Zagala, Santosa, Didija, Vave i ostalih brazilskih čarobnjaka, nogomet je dobio novi parametar svojeg vrednovanja. Igrati kao Brazilci postalo je poređenje najvišeg mogućeg komplimenta, a dostići njihov nivo još uvijek ne polazi za nogom niti jednoj drugoj naciji.
SUŽIVOT S LOPTOM: Svi igraju nogomet, dok se Brazil »igra« nogometa. U toj ljepoti suživota s omiljenom loptom, koja od najranijeg djetinjstva postaje sastavnim dijelom života milijuna malih »karioka«, reprezentacija je znala neslavno završiti na velikim natjecanjima, jednostavno »umirući« u vlastitoj ljepoti. Novo vrijeme i tehničke (čitaj tjelesna snaga) promjene u poimanju nogometne igre tj. taktike, donijele su nove zakonitosti kojima su se u početku Brazilci teže prilagodili, bivajući godinama u apstinenciji od titule svjetskih prvaka (od Meksika 1970. sve do SAD 1990. kada je nova generacija »adaptiranih čarobnjaka« povratila tron koji im, po mnogima zauvijek pripada). Generaciju novog Brazila predvodili su Romario i Bebeto, a interesantno je spomenuti rađanje novog »genija« Ronalda (poslije će postati najboljim svjetskim nogometašem) koji je na tom prvenstvu bio također član reprezentacije ali nije ulazio u igru. Na posljednjem SP u Japanu i Koreji 2002. godine, Brazil je »uzeo« svoju petu titulu, postavši apsolutnim rekorderom po broju osvojenih titula i dugo će trebati vremena da mu se bilo koja velika svjetska reprezentacija približi u tom rekordnom dostignuću. Najnovije izdanje majstora nogometne sambe predvodi novi idol Ronaldinho, čarobnjak iz Barcelone, uz kojeg najljepše stranice nogometne sadašnjosti ispisuju posve ravnopravno veličine poput već spomenutog Ronalda, Roberta Carlosa, Dide, Cafua i nove zvijezde koja se rađa na nepresušnom brazilskom nogometnom nebu, Robinha.
    Eto dragi naši čitatelji, to vam je Brazil koji je u srijedu gostovao u Hrvatskoj i čija je utakmica putem svih mogućih vrsta medija zabilježena diljem svijeta. A u svim napisima i elektronskim zapisima na prvom mjestu je označena zemlja održavanja ovog izvanrednog sportskog događaja.                                          

g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika