Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lje­po­ta pje­va­ne ri­ječi

Na književnoj večeri koja je održana 11. kolovoza u HKC »Bunjevačko kolo« u okviru programa »Dužijanca 2005.«, svečano je obilježen i jubilej 25 godina suradnje Katedralnog zbora »Albe Vidaković« i Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Specijalno priznanje zboru povodom ovoga jubileja uručio je vlč. dr. Andrija Kopilović, a priznanje je ispred zbora primila ravnateljica s. Mirjam Pandžić.
    Katedralni zbor »Albe Vidaković« osnovan je 1973. godine prigodom proslave 200. godišnjice gradnje subotičke crkve Svete Terezije Avilske, ali je zbor nakon osnutka, pa sve do 1980. godine, nosio ime »Mješoviti katedralni zbor«. Od samih početaka do danas, zborom ravna s. Mirjam Pandžić, redovnica sestara »Naše Gospe«.
OSNIVANJE ZBORA: »Rođena sam u Starom Žedniku i nakon završene osnovne škole, otišla sam 1957. godine u samostan kod sestara ‘Naše Gospe’ u Zagreb. Sestre su me uputile na upis u Muzičku školu, gdje sam svirala flautu i klavir, a učila sam i teorijske glazbene predmete. Nakon Muzičke škole, završila sam i Glazbenu akademiju u Zagrebu i dobila zvanje nastavnika glazbe. Prije Glazbene akademije boravila sam jedno vrijeme u Subotici, bila sam orguljašica u župi Isusova Uskrsnuća i pomoćna orguljašica u katedrali svete Terezije Avilske, a u Subotici sam se ponovo vratila 1973. godine. Zbor je osnovan za prigodni nastup na blagdan sv. Terezije Avilske 15. listopada 1973. godine, kada se proslavljala 200. godišnjica gradnje crkve Svete Terezije. U Suboticu sam se vratila dva mjeseca prije toga i sakupila sam zainteresirane, koji su pjevali na toj svečanosti. Tom prilikom izvodili smo sakralnu glazbu, a pjevalo se na latinskom, hrvatskom i mađarskom jeziku. Tada sam je svirala, a vlč. Josip Miocs je dirigirao. Nakon toga nastavila sam rad s dvadesetak pjevača Hrvata. Vježbali smo pri župi Svete Terezije, a vlč. Miocs je okupio zbor koji su sačinjavali Mađari. Iste godine, nastupili smo 8. prosinca za blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u katedrali i tako smo nastavili s radom sve do danas«, kaže s. Mirjam Pandžić i napominje da su iz zbora izniknuli umjetnici koji sada važe za vrsne glazbenike, primjerice orguljaši Alen Kopunović Legetin i Kornelije Vizin.
BROJNI KONCERTI: »Zbor sada ima četrdeset čalnova, tradicionalno održavamo Božićne i Uskršnje koncerte duhovne glazbe, sudjelujemo i na svečanosti Dužijance i uopće prilikom velikih blagdana, gostovali smo širom Bačke, kao i u inozemstvu: u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Mađarskoj. Na repertoaru zbora su kompozicije klasičnih skladatelja Bacha, Mozarta, Handela, Beethovena, kao i djela hrvatskih skladatelja, a najviše djela Albe Vidakovića i Milana Asića. U rad zbora uključuju se i mladi, vježbamo jednom tjedno, a pred nastupe probe su učestalije. Surađujemo sa Subotičkim tamburaškim orkestrom čiji je voditelj Stipan Jaramazović i to je plodna suradnja. Tambura je ušla za Božić u crkvu, od 1989., svake godine u katedrali Svete Terezije na polnoćki svira Subotički tamburaški orkestar. Pored rada sa zborom, orguljašica sam u katedrali. Orgulje na kojima sviram napravljene su 1893. godine, a postavljene su u katedralu 1894. godine. Orgulje su obnovljene 1996. godine, imaju tri manuala i pedal«, kaže s. Mirjam Pandžić o radu Katedralnog zbora »Albe Vidaković«, koji nam je pod njenim ravnanjem mnogo puta omogućio ljepotu doživljaja pjevane riječi.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika