Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Su­sret na ra­zi­ni kul­ta i kul­tu­re

U Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« u Subotici, održana je u četvrtak, 11. kolovoza tradicionalna književna večer koja se održava u sklopu proslave Dužijance i koju organizira Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« točnije njegov književni odjel »Miroljub«.
    Ovogodišnja književna večer bila je posvećena pjesniku, proznom piscu i esejisti Lazaru Franciškoviću iz Subotice. U okviru iste večeri katedralni zbor »Albe Vidaković« je proslavio obljetnicu – 25 godina suradnje s Katoličkim institutom za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«. Također, ovom prigodom su po petnaesti put dodijeljene i Antušove nagrade, koje ovaj darovatelj dariva za širenje kulture hrvatskoga naroda bunjevačkog roda.
OBOGAĆIVANJE ZAJEDNICE: U pozdravnom govoru vlč. dr. Andrija Kopilović, predsjedavajući Instituta, je između ostalog, istaknuo kako pisana riječ, posebice poetska, uvijek ima osobito značenje u kulturi jednoga naroda. »Ona nije samo dah i disanje jednog naroda nego svjedočanstvo života i životnosti. Dok ima ljudi koji imaju hrabrost a i potrebu da svoj doživljaj u poetskom izričaju priopće nama, u isto vrijeme obogaćuju i nas kao pojedince i nas kao zajednicu. I pišu povijest«, objasnio je dr. Kopilović.
    Književno djelo Lazara Franciškovića predstavio je subotički književnik Milovan Miković, čitajući ulomke iz radova koje su za književnu večer ovog pjesnika u palači Matice hrvatske u Zagrebu priredile književna kritičarka iz Zagreba Nevenka Nekić i jezikoslovka mr. Sanja Vulić.
    Franciškovićeve stihove ovom su prigodom publici približili recitatori Hrvatske čitaonice, Filip Čeliković i Marija Jaramazović.
DVA I POL DESETLJEĆA SURADNJE: Katedralni zbor »Albe Vidaković« je osnovan 1973. godine prigodom proslave 200. obljetnice gradnje subotičke katedrale Sv. Terezije Avilske. Svojom kvalitetom se dokazao priređujući zapažene koncerte u crkvenim i vancrkvenim prostorima. Od samih početaka organiziranja književnih večeri Institut intenzivno surađuje sa ovim zborom. Dr. Kopilović im se u ime Instituta ovom prigodom zahvalio za bogatstvo kojim su lijepu riječ ovakvih književnih večeri tjekom godina obogaćivali pjevanjem. I ovoga puta zbor je izvedbom glazbenih točaka pratio program večeri a voditeljici i ravnateljici zbora, redovnici sestara »Naše Gospe«, Mirjam Pandžić uručeno je posebno priznanje Instituta. Za uručeno priznanje zbor se predvođen solisticom Terezijom Buljovčić Jegić odužio putem medija glazbe, kao umjetničkog prostora u kome najveličanstvenije egzistira, izvevši pjesmu »Fala«.
ANTUŠOVE NAGRADE: Ovogodišnje Antušove nagrade pripale su bračnom paru Ladislavu i Vesni Huska (urednicima obiteljske stranice katoličkoga mjesečnika »Zvonik«) sa sinovima Petrom, Tomislavom, Andrijom i Ivanom, Folklornom odjelu HKC »Bunjevačko kolo« (ispred koga je nagradu primio voditelj Odjela Davor Dulić), te vokalnoj solistici Mariji Jaramazović, za osvojenu treću nagradu na ovogodišnjem Uskrs festu u Zagrebu na kome je nastupila s pjesmom »Drvo križa«. Ova pjesma za koju je tekst napisala Josipa Dević, a glazbu Nikola Jaramazović, izvedena je i ovom prigodom.
    U okviru ove večeri uručene su i nagrade za aranžiranje izloga, koje se također organizira u sklopu Dužijance. Natjecanje je organizirao Dejan Kovač, a od ukupno 9 radova u ovoj konkurenciji, nagrađena su tri najbolja ostvarenja. Predsjednik Organizacijskoga odbora »Dužijance 2005.«, Grgo Kujundžić, je uz napomenu kako se nada da će ovakvih radova sljedeće godine biti još više, nagradu za treće mjesto uručio  Anđelki Beneš iz Subotice, za drugo Grgi Piukoviću također iz Subotice, dok je prva nagrada pripala Ivanu Stipiću iz Đurđina za aranžersko rješenje postavljeno u izlogu restorana McDonald’s ispod Gradske kuće.
    Večer je okončana skupnom izvedbom pjesme »Podvikuje bunjevačka vila«.

D.Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika