Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret u Kölnu ž– susret nade

Prošla je Dužijanca. Prošla su mnoga slavlja i susreti. Slijedi analiza viđenog i dogođenog, ali to možda kojom drugom zgodom. Sigurno da su mladi i u ovoj Dužijanci bili glavni čimbenici doživljaja lijepoga. Dok ovaj tekst čitamo, za kršćane se događa jedan od najvažnijih susreta u ovoj godini. To je svjetski susret mladih u Kölnu sa svojim kolegama iz cijeloga svijeta i sa Papom Benediktom XVI. Susret je još sazvao veliki Papa, Ivan Pavao II., osobiti apostol i prijatelj mladih.
    U Kölnu se čuvaju relikvije, jasno prema predaji, triju Mudraca koji su prema Matejevu evanđelju bili pozvani, posebnim svjetlom vođeni i pošli su na susret s Isusom Kristom i poklonili mu se. Stoga je i moto ovoga međunarodnog susreta: Dođite, poklonimo mu se.
DUHOVNI UMOR EUROPE: Vlastito je čovjeku našega vremena da je Bogotražitelj. Previše je razočaranja u suvremenom svijetu i pun je svijet prijevara i idola. Mladi jesu zavodljivi, i to je vlastitost mladih, ali se osjećaju vrlo neugodno kada su zavedene na krive putove i kada se zanose mjesto idealima, krivim idolima. Stoga je ovaj susret u srcu ujedinjene Europe dobro smišljen, a na poseban način sadržajno dobro osmišljen, gdje Crkva, poslanjem svoga Utemeljitelja, stoji pred jednim novim izazovom: hoće li odgovoriti ovom vremenu, kada se događa smjena kulture.
    Naime, Europa je na umoru. Mislim na njen duhovni umor i to baš onaj koji je tisućljeće nadahnjivao ne samo vlastiti kontinent, nego i sve kontinente naše planete. Europa se umorila, samu sebe obezvrijedila, pa pomalo i izdala jer je prestala disati svojom dušom. Nije to moja konstatacija, to je jedno od najjačih socioloških zapažanja konca prošloga stoljeća, jer kontinent koji gubi identitet vlastitih korijena, a ujedinjuje se na prolaznim materijalnim dobrima, potpisuje sebi jednaku sudbinu materijalnih dobara. Druga i jedina zdrava mogućnost je ovaj izazov koji se sada događa u Kölnu, a to je: Hoće li Europa kao u vrijeme Grgura Velikoga osjetiti poziv da pristupi toj umornoj populaciji Europe i »udahne novi duh« Onoga koji je došao spasiti čovjeka i dati mu smisao ne samo preko pravednog vrednovanja ovozemaljskih vrijednosti nego najviše u vraćanju dostojanstva čovjeku kao biću i to čovjeku koji je pozvan biti ponajprije čovjek, a to znači da je njegova bit duhovna dimenzija razuma i duše i ljubavi. Svjetski ratovi i krvavo dvadeseto stoljeće ostavilo je takve tragove te je svima jasno da je u Europi davno prestao čovjek čovjeku biti čovjek. Mladi su pošli u susret Kristu, da u tom djetetu, posebnim svjetlom otkriju Čovjeka. Možda je zanimljivo da naše čitateljstvo barem statistički vidi što se to događa u Kölnu. U katoličkoj reviji »Kana«, u najnovijem broju, našao sam ovaj zanimljivi prikaz podataka:
OBAVLJENE PRIPREME: Papa Ivan Pavao II. pozvao je mlade iz cijeloga svijeta na susret u Porajnju, a njegov će nasljednik Benedikt XVI. nastaviti tradiciju i slaviti s njima završnu svečanost 21. kolovoza na Marienfeldu.
U međuvremenu su pripreme obavljene. Osamdeset stalnih djelatnika u Uredu za svjetski dan mladeži u Kölnu se mjesecima spremalo na dolazak možda i dva milijuna gostiju iz više od 150 zemalja svijeta. Golemi je to izazov samo glede organizacije, financiranja, prehrane, prenoćišta, infrastrukture i transporta. U svibnju im se pridružilo i 150 dobrovoljaca iz 30 zemalja koji pomažu na područjima logistike, liturgije i odnosa s javnošću. Za pomoć u tijeku samih događanja već se prijavilo daljnjih 20 000 dobrovoljaca. Troškovi susreta procijenjeni su na 100 milijuna eura. Namirit će se od samih sudionika, razmjerno standardu zemlje iz koje dolaze, njemačkih biskupija, Europske unije, državnih sredstava, darova, sponzora i od prodaje suvenira. Svjetski susret mladeži u Njemačkoj događa se u dva dijela. »Dane susreta« od 11. do 15. kolovoza mladi su proveli po biskupijama te na »Dan socijalnog angažmana« 12. kolovoza zajedno s domaćinima ostvarili milijun sati socijalnog rada – posjećivali domove za umirovljenike, obnavljali igrališta, dijelili hranu u javnim kuhinjama. Nakana je organizatora bila izraziti društveno-političku dimenziju njemačkog katolištva.
VRHUNAC U NEDJELJU: U drugom dijelu susreta od 16. do 21. kolovoza svi se okupljaju na središnjim događanjima u Kölnu. U utorak 16. kolovoza slavila se misa otvorenja, a 18. kolovoza izrazila se dobrodošlica papi Benediktu XVI. Taj su se tjedan u jutarnjim satima mladi s oko 600 biskupa i 3000 svećenika iz cijeloga svijeta na 250 mjesta okupljali na katehezama na različitim jezicima. U poslijepodnevnim satima u tisuću događanja s 3 000 umjetnika »Festival mladih« nudi šaroliki splet plesa, kazališta, glazbe, igre, sporta i izložaba na 80 pozornica u Kölnu, Bonnu i Düsseldorfu. Vrhunac je susreta misno slavlje s Papom na Marienfeldu u Frechenu u nedjelju 21. kolovoza, gdje se na 250 hektara, prostoru većem od 350 sportskih igrališta, očekuje 2 000 000 mladih. Na području nekadašnjeg ugljenokopa izgradila se »katedrala za jedan dan« – u središtu koje je »Papin brežuljak«, s kojeg će Sveti Otac, tvrde arhitekti, svima biti dobro vidljiv. Naime, 80 000 kubičnih metara šljunka položilo se u visinu od 10 metara. Za prijenos je spremno 1 400 četvornih metara video zaslona, u tiskovnom uredu očekuje se najmanje 4 000 novinara. Za 400 000 sudionika iz 170 naroda koji tu borave cijeli tjedan grad nudi prenoćišta u školama i u sportskim dvoranama te 80 000 kreveta u privatnom smještaju. Triput na dan treba ih i nahraniti i napojiti – što znači 6,5 milijuna obroka. Na raspolaganju je 300 catering vozila, 4 000 dobrovoljaca dijeli hranu zajedno s 1400 djelatnika tvrtke »Sodexho« kojoj je taj golemi posao povjeren. Za misno je slavlje naručeno 250 litara misnog vina i 2,8 milijuna hostija. Spremilo se i 500 000 »hodočasničkih ruksaka« u kojima su kišna kabanica, programi, liturgijski vodiči i zemljovidi regije. Gostima je na raspolaganju 20 000 dobrovoljaca iz Kölnske nadbiskupije, a 2800 mladih u bazičnim timovima organizira događanja po župama.
Toliko nam govore »Tehnički podaci«. A što se stvarno događa, bit će zapisano u srca mladih. Dok ovaj članak imamo u rukama, sve se to događa. Dobro je razmišljati o poslanju mladih i u Crkvi i u svijetu. Hoće li nam se vratiti kući »Drugim putem« kao što je bio slučaj kod Mudraca s Istoka? Oni su bili upozoreni da ne idu Herodu. Hoće li naši mladi izbjeći Heroda?     I o nama ovisi. Pratimo ih molitvom i dobrim željama.

  g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika