Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Usko­ro opet vla­kom pre­ko Bo­go­je­va

Hrvatska i Srbija radit će skupa na popravku željezničkog mosta između Bogojeva i Erduta, najavio je zamjenik srbijanskog ministra za kapitalne investicije Miodrag Jocić.
    On je za novosadski »Dnevnik« rekao kako će popravak koštati oko 700.000 eura i da će troškovi biti ravnomjerno raspoređeni između dviju zemalja.
    Jocić je naveo kako je u tijeku usuglašavanje prijedloga zajedničkog protokola između Hrvatske i Srbije o popravku tog mosta, a imenovana je i ekspertno povjerenstvo za pripremu puštanja u promet ovog mosta.
    On je najavio kako će obnova mosta početi već ove godine, nakon što protokol u listopadu bude potpisan.
    Željeznički most kod Bogojeva oštećen je u NATO bombardiranju 1999. godine i od tada je u prekidu međunarodni željeznički promet između Srbije i Hrvatske, na pružnom pravcu Vinkovci-Sombor-Subotica.
    Preko ovog mosta nekad su prometovali direktni putnički vlakovi za Zagreb, Split i Zadar, a sada prema Hrvatskoj postoji samo jedan željeznički prijelaz, kod Šida.                                                    
g

 

Za Jakljan sedam ponuda, četiri iz Hrvatske, a nijedna iz Srbije
Da­nas oda­bir naj­po­volj­ni­jeg po­nu|a~a
»Prodaja nekretnina na otoku Jakljanu zapravo inicijator normalizacije odnosa između
Hrvatske i Srbije i na polju rješavanja pitanja vlasništva«, ističe srbijanski dužnosnik Nebojša Negić

 

Jadranski luksuzni hoteli sa sjedištem u Dubrovniku ponudili su Srbiji šest milijuna eura za dječje odmaralište Jakljan, priopćila je ovoga tjedna ta grupacija. Ponuda Jadranskih luksuznih hotela, sukladno uvjetima tendera, dostavljena je blagovremeno i »evidentno je najveća i najkvalitetnija«. U skladu s vizijom razvoja luksuznog turizma, Jadranski luksuzni hoteli vide potencijal projekta Jakljan kao proširenje ekskluzivne turističke ponude dubrovačkih hotela, navodi se u priopćenju.
    »Do petka 19. kolovoza imamo rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača«, izjavio je Nebojša Negić, savjetnik direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, a prenose hrvatski mediji.
    Na javni natječaj koji je bila raspisala Republička direkcija za imovinu Republike Srbije o prodaji nekretnina na otoku Jakljanu nadomak Dubrovnika, pristiglo je sedam ponuda.
    Prema riječima Nebojše Negića, od sedam ponuda, četiri su iz Hrvatske, od kojih jedna iz Dubrovnika, po jedna je stigla iz Nizozemske i Poljske, za jednu nije znao odakle je, dok nijedna nije stigla iz Srbije.
    »Jako smo zadovoljni odazivom na ovaj javni natječaj i interes koji su potencijalni investitori pokazali ne samo za nekretnine na Jakljanu nego i druge objekte diljem Hrvatske koji su u vlasništvu Republike Srbije, a mi ih planiramo prodavati u idućem razdoblju. Zadovoljni smo i suradnjom s Republikom Hrvatskom, koja, po našemu mišljenju, ide u zadovoljavajućem pravcu, uz poštovanje međunarodnih prava, posebice neprijepornog prava vlasništva«, ističe Negić.
    On napominje i kako je prodaja nekretnina na otoku Jakljanu zapravo inicijator normalizacije odnosa između Hrvatske i Srbije i na polju rješavanja pitanja vlasništva, te ističe: »Očekujemo da će komunikacija između naše dvije zemlje biti u duhu međunarodne suradnje i ne očekujemo veće otpore iz Republike Hrvatske.«
    Nebojša Negić nije želio precizirati koje su se hrvatske tvrtke javile na taj natječaj. Rekao je jedino da je najbolja ponuda, za oko milijun eura veća od početne, stigla od jedne renomirane hrvatske tvrtke koja se bavi turizmom i ugostiteljstvom.
    »Ovlaštena komisija će sljedećeg tjedna pregledati sve pristigle ponude, dobro proučiti koliko one zadovoljavaju zadane uvjete. U utorak ćemo moći reći imena tvrtki koje su se javile, a do petka 19. kolovoza imamo rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača« kaže Nebojša Negić.
    Otok Jakljan pripada elafitskom otočju, nadomak Dubrovnika, površina mu je 3,45 četvornih kilometara i službeno nije naseljen.                                                    H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika