Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 11. 8.

Odu{evljen
Blic piše da se Marko Milošević sprema za nekoliko dana doputovati u Haag i posjetiti oca, Slobodana Miloševića na njegov rođendan, 20. kolovoza.
U Haagu se treba sresti i s majkom Mirom, pa će se obitelj poslije duže pauze ponovno okupiti, piše list. Pozivajući se na riječi bliskog prijatelja Marka Miloševića, list piše i da je ovaj oduševljen i da slavi vijest da je Okružno javno tužiteljstvo u Požarevcu odustalo od daljnjeg procesa protiv njega za kazneno djelo prinude. »Marko je sada slobodan čovek i može konačno doći u Požarevac i vidjeti se sa suprugom Milicom, sinom Markom i prijateljima te obići svoje poslovno carstvo«, kaže taj bliski prijatelj Marka Miloševića.

Re{et­ke
Glavni tajnik SRS Aleksandar Vučić kaže da je Srbija ogrezla u »kriminal i bezakonje«, a da je B92 kriminalna televizija. Vučić kaže kako zna da se direktor B92 Veran Matić žalio nekim državnim organima zbog toga što ga Vučić stalno napada u medijima. »Sada mi stižu silni papiri iz svih ministarstava kojima je to poslao Veran Matić da ga zaštite od mene«, rekao je Vučić. On je kazao da će se zbog onog što su objavljivali, i Veran Matić i Nataša Kandić naći iza rešetaka, kada Srbija postane pravna država.

 

PETAK, 12. 8.

Ka­me­no­va­nje
Na autocesti Zagreb-Lipovac su kamenjem dva puta napadnuti autobusi s navijačima beogradske »Crvene zvezde« i u napadima nije nitko ozlijeđen. Dvadesetak minuta iza ponoći autobuse s Zvezdinim navijačima, koji su se uz policijsku pratnju vraćali s utakmice iz Zaprešića, napale su nepoznate osobe kamenjem i drugim predmetima u blizini motela Rastovica, potvrdio je Tomislav Iljić, načelnik Operativno-komunikacijskog centra PU Vukovarsko-srijemske. Nakon pet minuta, neposredno prije naplatnih kućica na auto-cesti kod Županje, nepoznate su osobe ponovno kamenjem napale autobuse koji se ni tada nisu zaustavljali. Na graničnom prijelazu Bajakovu policija je obavila očevid i poduzela mjere kako bi pronašla napadače.
Očevidom je utvrđeno da je došlo do oštećenja četiriju autobusa, a materijalna šteta procjenjuje se na oko pet tisuća kuna.

Obrt
Prema kopiji Službene bilješke, do koje je došao B92, Marko Milošević nije prijetio Zoranu Milovanoviću.
»Pitao me je tko financira Otpor i kakva je to organizacija. Marko me nije maltretirao, niti na nešto prinuđivao. S ove vremenske distance mogu kazati da mi Marko nije prijetio, ni meni, niti mojoj obitelji. Zbog protoka vremena i psihičkog stanja u kom sam se kritičnom prilikom nalazio, a i danas, ne mogu se sjetiti je li mi Marko prijetio uključenom motornom testerom jer me je, kao što sam napred naveo, štitio, vidjevši kako izgledam«, navodi Milovanović u iskazu i dodaje da je prvu izjavu, danu istražnom sucu u ožujku 2001., dao u stanju stalnog straha jer se do listopada 2000. krio i nije izlazio u grad, plašeći se optuženih.

 

subota, 13. 8.

Pri­o­ri­tet
Haški optuženik Milan Lukić, uhićen prije nekoliko dana u Argentini, nema državljanstvo Srbije i Crne Gore, izjavio je predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim tribunalom i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić. Prema Ljajićevim riječima, ta činjenica neće utjecati na podnošenje zahtjeva za Lukićevo izručenje. Lukić je nedavno, u ponovljenom suđenju, u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u Sjeverinu, te bi on – ukoliko bi ga argentinske vlasti izručile SiCG – mogao tražiti ponovno suđenje.
Ljajić je, inače, ranije ocijenio kako je malo vjerojatno da će Lukić biti izručen SiCG, s obzirom da Haški sud, pred kojim je Lukić optužen za ratne zločine u Višegradu 1992. godine, ima prioritet.

 

NEDJELJA, 14. 8.
Sje}anje
Polaganjem vijenaca na spomen obilježju Ovčara te na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, obilježena je 13. obljetnica izlaska iz srpskih koncentracijskih logora, na dan kada je razmjenom vraćeno više od 600 hrvatskih zarobljenika. Ta najveća i posljednja razmjena obavljena je 14. kolovoza 1992. kod Nemetina nedaleko od Osijeka, po principu svi za sve. Nakon polaganja vijenaca, u crkvi sv. Filipa i Jakova župnik fra Slavko Antunović, koji je i sam dva mjeseca bio zatočenik logora u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji, služio je svetu misu za sve žrtve rata.

 

PONEDJELJAK, 15. 8.

Bon­ton
Velimir Ilić nije bio zadovoljan pitanjima novinarke B92, Ane Veljković koja mu je postavljala pitanja u vezi sa slučajem Markom Miloševićem i zato joj je, nakon otvaranja radova, prišao Ilićev savjetnik za medije i bivši novinar RTS-a Petar Lazović koji joj je uputio niz uvredljivih riječi. Potom se čuo pljesak podrške Iliću od skupine ljudi iz okolnih mjesta, koji su prisustvovali konferenciji za novinare.
Nakon ovoga, Ilić se i direktno obratio novinarki B92: »Vi samo pričate, vi ste toliko napadni, vi se takvi ne možete udati. Ja brinem za vas. Kako ćete, vas nitko neće. Opustite se ovdje, uživajte i budite dobri s nama«.

Svo­ji
General u mirovini Radosav Martinović ocjenjuje da Crna Gora treba ima svoju vojsku, sa oko 3.000 ljudi.
Prema ocjenama Martinovića, u crnogorskoj vojsci bi bilo 400 časnika, 900 dočasnika, 200 civilnih službenika, 1.200 vojnika i mornara na ugovoru, kao i 400 novaka. On je dodao da bi taj broj novaka bio aktualan samo do prelaska na potpuno profesionalnu vojsku, nakon čega bi se za toliko povećao broj vojnika i mornara na ugovoru. Vojni rok bi, u tom periodu, trajao dva mjeseca i realizirao bi se u četiri godišnja ciklusa. Novacima bi se također, nudile i četiri mogućnosti – služenje u vojnim institucijama sa i bez oružja, civilno služenje i otkup vojnog roka. Od 2007. godine bila bi ukinuta vojna obveza, a ostala bi građanska koja bi se ispunjavala u sektoru civilne sigurnosti, kazao je Martinović.

 

utorak, 16. 8.

Ote`ava­nje
Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu za Hrvatski radio da je situacija teška za generala Antu Gotovinu, i za Hrvatsku, ukoliko on i dalje bude inzistirao na neodazivanju Haškom sudu.
Mesić drži da će se uskoro vidjeti što će Gotovina učiniti, jer se sada suzio prostor haškim optuženicima generalu Ratku Mladiću i bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a general Gotovina, ističe Mesić, nema razloga stavljati se u njihov krug. Mladić i Karadžić su planirali i izveli zločin genocida do krajnjih razmjera, rekao je Mesić. Što će Gotovina učiniti ovisi više o njegovim savjetnicima, nego o njemu samome, smatra Mesić jer, kaže, on je sad ipak u informacijskoj blokadi. Mesić smatra isključenim da je Gotovina u Hrvatskoj.

Du`ni­ci
Kako B92 saznaje, Marko Milošević i Mirjana Marković državi duguju i za porez i samodoprinose.
Marko Milošević je državi za mirovinsko i invalidsko osiguranje ostao dužan oko 40 tisuća dinara, saznaje B92 iz izvora bliskih Poreskoj upravi Srbije. Porez na promet za UPP »Madona« i pekaru »Non-stop«, koji Marko nije namirio, iznosi oko 200 tisuća dinara. Iz izvora bliskih SPS-u, B92 saznaje i da su članovi Socijalističke partije Srbije, koji su u Požarevcu vodili akciju skupljanja novca kako bi obitelji Milošević otplatili dug za struju, prikupili oko pola milijuna dinara i da je tim novcem plaćen dio duga obitelji Milošević za struju. Ovo znači da Miloševićima struja za sada neće biti isključena. Supruga i sin Slobodana Miloševića, državi za struju duguju 1.200.000 dinara.

Mo­gu}nost
Miodrag Vuković smatra da izjave s političke scene Srbije ukazuje na mogućnost izazivanja incidenata u Crnoj Gori. Te incidente, smatra dužnosnik crnogorske Demokratske partije socijalista, potiče »želja neugaslog velikosrpskog nacionalizma za velikom Srbijom«.
»Takvi stavovi potvrđuju da su u narednim danima i mjesecima mogući incidenti u Crnoj Gori, osobito nakon radikaliziranja klero-nacionalističkih i pravoslavno – fundamentalističkih snaga, kao i ulaska Srpske pravoslavne crkve u sferu političkog djelovanja«, izjavio je Vuković agenciji Mina.

 

srijeda, 17. 8.

Ra­ste­re}enje
Republički ministar prosvjete Slobodan Vuksanović izjavio je da su otiskani svi udžbenici za osnovne i srednje škole, kao i udžbenici na jezicima nacionalnih manjina. Vuksanović je najavio i da će, u sklopu reforme obrazovanja, nastavni programi tijekom ove godine biti smanjeni u prosjeku za 30 posto.
»Ono što ću ja moliti i zahtijevati istodobno od svakog učitelja, od svakog profesora, jest da prate nastavni program i da djecu ne opterećuju. Udžbenici, radne teke, sva priručna literatura, koju su izdavači otisnuli zaista je visokokvalitetna, ali ona je tu da posluži nastavniku kako bi djecu obučio što bolje, ne mora se kompletno prijeći. Dakle, gradivo će će biti smanjeno 30 posto, onako kako smo obećali prije desetak mjeseci. Djecu želimo rasteretiti«, objasnio je ministar prosvjete i sporta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika