Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lje­to i čita­nje

Koliko ste puta tijekom »radne« godine uhvatili sebe u želji da nešto pročitate (knjiga, a ne časopis ili dnevni tisak), ali vas je u toj plemenitoj namjeri onemogućio »ubitačni« ritam svakodnevice. U toplim ljetnjim mjesecima srpnja i kolovoza, kada se u terminima godišnjih odmora tempo usporava, pravo je vrijeme da se podsjetite svoje namjere i dio dugog dana posvetite nekom štivu, neovisno od njegove težine ili tematike. Jer, čitanje knjiga je hrana za glavu, ali i odličan odmor za tijelo, ukoliko se prakticira u ugodnom ambijentu i adekvatnom položaju.
ČITANJE KAO PROBLEM DANAŠNJICE: »Dolaskom na vlast« računalske tehnologije, koja je u samo desetak godina u potpunosti zavladala cijelim modernim svijetom, elektronski zasloni monitora ozbiljno su zaprijetili starom, dobrom papiru i svim intelektualnim produktima koji se tiskaju na njemu. Počevši od novina, koje se pojavljuju na internetu u obliku elektronskog izdanja, pa sve do stručne literature i poneke knjige (istina rjeđe), sve je danas dostupno u nekoliko trenutaka od uključivanja u svijet kompjutora. Mladi, ta najugroženija vrsta glede čitanja, od najranije dobi predškolskog uzrasta počinju biti ovisni o monitorima kao jedinom praktičnom izvoru informacija, zanemarujući, gotovo u potpunosti, tiskane medije informativnog ili književnog sadržaja. Njihova obrana na sve češće pritužbe o nedovoljnom čitanju »klasičnog izvora«, gotovo uvijek se bazira na tzv. praktičnosti i brzini informacije do koje stižu modernim, elektronskim putem. Ali, odlazak na ljetovanje i prirodno okruženje, naravno, ukoliko se ne nose pokretna računala (lap topovi), idealna je prilika za povratak izvornom načinu stjecanja kvalitetnih saznanja. Jer knjiga se može ponijeti bilo gdje, za nju nije potrebna nikakva dodatna energija, jer čitati se može i uz plamen svijeće, petrolejke, sijalice izvedene od automobilskog akumulatora. Uz to, ukoliko je dobra i zanimljiva, od knjige se nećete moći odvojiti sve do njezinog kraja, jer taj dobri osjećaj zaboravile su mase »nemača vremena« ili ga, oni mlađi, niti dovoljno ne poznaju.
IZBOR LITERATURE: Ljepota slobodnog čitanja, osim ukoliko je u pitanju zadana školska lektira ili pak studentska građa za buduće ispite, očituje su u mogućnosti nepreglednog izbora milijuna knjiga koje su tiskane od Guttenberga na ovamo. U ljetnim mjesecima, kada mnogima nesnosne vrućine otežavaju misaone procese, najbolje je posegnuti za nekim tzv. laganijim književnim vrstama. U izobolju laganijeg žanra svatko će pronaći svoju interesnu skupinu, bilo da su u pitanju popularni ljubići i krimići, ili nešto ozbiljniji trileri i main stream literatura. Opet, ovisno o ukusu, netko će ljetni predah iskoristiti da svoju naobrazbu obogati primjerenim naslovima iz znanosti i tehnike, dok će se netko odlučiti za sve popularnije knjige sa sportskom tematikom i biografskim podacima znamenitih sportaša. U posljednje vrijeme sve su popularnije i kuharice tj. knjige s brojnim receptima namijenjenim neiskusnim mlađim generacijama, koje nemaju prilike učiti tajnu dobrih jela od starijih članova obitelji. Generalno gledano izbor potencijalnog naslova za čitanje nije ni najmanje bitan, važno je da se nešto čita, jer svako pročitano štivo doprinosi povećanju razvoja cjelokupne, u posljednje vrijeme sve ugroženije nečitalačke svijesti.
HRANA ZA GLAVU: U hladovini, otvorenog ili zatvorenog prostora, uživajući u ljetnom odmoru, nastojte povećati svoj užitak barem jednom pročitanom knjigom. Na tome će vam, u prvom redu, biti zahvalan vaš mozak. Jer nikad nemojte zaboraviti da su »knjige hrana za glavu«!
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika