Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obo­je­ni pro­gram »Da li je to čovek ili je mašina«

Početkom lipnja pojavio se sedmi studijski album novosadske skupine Obojeni Program koji nosi, ovoj skupini stilski svojstven, naziv »Da li je to čovek ili je mašina«. Album je snimljen svibnja prošle godine u gradiću Metslawier u Nizozemskoj, u, kako naglašavaju, analognom studiju »Sing Sing«. Producent ovog, kao i prethodna dva albuma, je Bebec, dok je za funkciju tonskog snimatelja bio zadužen Vlada Žeželj.
    Album je sastavljen od osam novih pjesama i remix verzije svake od njih. Remixe su uradili uglavnom malo poznati autori – Smokin’ J, DJ Dee, Silicon Science, DJZ, Hologram & Groove Bird, Mirko Topalski, Ljuba Pejić… Realizaciju albuma je, među ostalima, pomoglo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu.
Još od suradnje s Kojom koji je producirao njihov drugi album »Ovaj zid stoji krivo«, Obojeni program je počeo s »obogaćivanjem« zvuka putem elemenata elektronske glazbe, što je na albumu »Sva sreća general voli decu«, (koji je za vrijeme NATO bombardiranja čak bio i zaplijenjen), dovedeno u ravnopravan odnos s njihovim analogno-rockerskim pedigreom. Ovoga puta mašina kao da je stala u prvi plan, ispred čovjeka. Evolucija, zar ne?
    Novi album započinje energično pjesama »Let’s Go«, (televizijska premijera video spota za ovaj singl zakazana je za rujan na MTV Adria), »Šole ili stroj« (koja u sebi sadržava pitanje iz naslova albuma), i izuzetno plesnom »Bebas«, koje predstavljaju ujedno i najvitalniji dio albuma. U ovom analognom paketu dobivate i pjesme »Gospodin cinik«, repetitivnu »Pod kontrolom«, galopirajuću »Sve u redu«, i čvrsto ritmičnu »Fabrike genoma«.
    Što si tiče remixa oni su kreću od ambijentalnog »Silikon Color«, housea (»New Colours«), break beata (»Obećaj mi molim te« – što je ujedno i naslov Kebrine posljednje knjige u izdanju Beopolisa,), electra (»Mašina«), do electro-duba (»All okay«, »Mix Max Tit«, »Mix Story«), a među kojima se kao najuspjelije (de)konstruktivno ostvarenje ističe remix pod nazivom »Savršen«.
    Koncepcija da početnim slovima naslova albuma zapravo ispisuju ime grada (Novi Sad) sada otvara i pitanje mogućeg zatvaranja priče pod nazivom Obojeni program, jer »Da li je to čovek ili je mašina« donosi slovo »d« kojim ovakva zamisao biva kompletirana. To će, razumije se, pokazati vrijeme koje tek dolazi. Iako ne baš najreprezentativniji uradak ove skupine u njihovoj više od dva desetljeća dugoj karijeri, »Da li je to čovek ili je mašina« ipak predstavlja bitan, zasigurno i neizostavni, segment opstanka rock scene u Srbiji, ali i na kulturnom ex-jugoslavenskom prostoru. Sve nedostatke, možda im je najlakše »oprostiti« refrenom jedne od novih pjesama: »Moraš da znaš da svijet i nije baš tako jako savršen.«
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika