Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hva­lo­spjev živo­tu

Želimo ukazati na ljepotu i vrednotu ljudskog života! Živimo, naime, u sredini u kojoj se negativan stav prema životu očituje ne samo brojnim pobačajima, nego i užasno niskim natalitetom (u Vojvodini godišnje oko 16.000 osoba više umre, nego li se rodi!).
    Želimo ovo učiniti na vrlo konkretan način okupljajući bračne parove koji očekuju dijete. Stoga srdačno pozivamo sve takve bračne drugove. Srdačno ih sve pozivamo na proštenje u župi sv. Roka koje će se održati 16. kolovoza. Neka bračni parovi dođu zajedno s djecom, ukoliko ih već imaju. Za njih će biti osigurano mjesto pred oltarom.
    Nakon dosadašnjeg vrlo pozitivnog iskustva, želimo i dalje da ovo proštenje bude svojevrsni Dan trudnica s Blagoslovom žena prije poroda prema Obredniku »Blagoslovi«.
    To se savršeno uklapa u tradiciju štovanja sv. Roka u našem gradu i u našem narodu. Kao što nas je nekoć njegov zagovor izbavio od strašne bolesti kuge i tako spasio od izumiranja, tako nas i danas može spasiti od strašne opasnosti »bile kuge« koja je već uzela maha i u našoj sredini. O tom jasno svjedoče statistički podaci.
    Program proštenja je sljedeći: od 8 sati održat će se Klanjanje u tišini, kao zadovoljština za grijeh pobačaja, a prilika za svetu ispovijed bit će od 11 do 12 sati i od 16,30 sati, do kraja mise. U 17 sati je Zajedničko klanjanje i molitva pod geslom: »Hvalospjev životu«, a u 17 i 30 sati Svečana sveta misa za sve sudionike proštenja, a osobito za obitelji i žene trudnice.
    Koncelebriranu sv. misu predvodi preč. Franjo Ivanković, tavankutski župnik i dekan, a klanjanje od 17 sati i sv. Misu, izravno će prenositi Radio Marija.

 Andrija Anišić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika