Arhiv tekstova Arhiv tekstova

NEXE kupio 28 po­sto »To­ze Mar­ko­vića«

KIKINDA – Iako ne prihvaćaju aktualnu upravu na čelu s direktorom Dmitrom Šegrtom, Našicecement d. d. Našice članica Nexe grupe uspjele su javnom ponudom postati vlasnik 28,31 posto dionica Tvornice crijepa i keramičkih pločica »Toza Marković« d. d. iz Kikinde. Uz prije kupljenih 1,8 posto dionica to Našičanima donosi 30,1 posto dionica, što je i puno i (ne)dovoljno da bi postali vodeći proizvođač crijepa na području Hrvatske, SiCG i BiH, odnosno najveći proizvođač keramičkih pločica u SiCG.
    Službenim priopćenjem Citadel Securities je potvrđeno da su Našicecement d. d. stekle 28,31 posto udjela jer je velika većina malih dioničara ipak prepoznala vrijednost ove javne ponude i snagu poslovnog sustava Nexe grupe. Od 4. do 24. kolovoza 2005. javna će ponuda i dalje biti otvorena za sve ostale zainteresirane dioničare koji još nisu deponirali svoje dionice budući da je za predmetno produljenje ispunjen zakonski uvjet prikupljanja dionica na razini donje granice ponude.
    »Nakon 29. kolovoza javnost ćemo pravodobno obavijestiti o konačnom udjelu Našicecementa d. d. iz Našica u »Toza Marković« d. d. iz Kikinde te predstaviti prve aktivnosti koje ćemo u toj tvornici provesti« priopćila je uprava Nexe grupe nakon što su zahvalili dioničarima na povjerenju.
    S druge strane, prema pisanju medija u Srbiji, zasad se otvoreno oglašava samo Dmitar Šegrt, koji je za aktualne transakcije rekao da »praktično ne znače ništa«. Upravo njegovim angažiranjem mali dioničari »Toze Markovića« osnovali su tvrtku TM Invest preko koje žele povećati sadašnji udjel od 36 posto. Ponudu Našičana nazivaju neprijateljskom, a u javnost plasiraju osporavanja koja ponekad, blago rečeno, graniče s dobrim ukusom. Primjerice, državni posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića povezuje se s objavljivanjem našičke javne ponude. Našičani odgovaraju demantijima, ali još više konkretnim potezima, primjerice jamče socijalni program prema kojem dvije godine neće biti otpuštanja radnika te investicijski program vrijedan 28 milijuna eura.         g         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika