Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Međunarodni susret umjetnika

Povodom prvog dana proljeća, mladi umjetnici iz Francuske i Subotice, predstavit će javnosti svoj rad kroz izložbe, koncerte i kazališne predstave u okviru manifestacije »Doček pro-ljeća - buđenje«. Manifestacija je otvorenog tipa, tako da je ulaz slobodan za sve, a cjelodnevni programi odvijat će se u zatvorenim i otvorenim prostorima. U tijeku programa bit će postavljen putokaz za 12 gradova Europe, kojim se želi istaknuti da socio-kulturološke razlike ne razdvajaju, nego doprinose stvaralačkim kvalitetama. 
Program započinje u četvrtak, 20. ožujka, kada će ulični svirači »Vjesnici proljeća«, na trgovima i na više lokacija u gradu, najavljivati manifestaciju. Prvog dana proljeća, 21. ožujka, u galeriji Likovnog susreta, u 16 sati, bit će otvorena izložba mladih francuskih i subotičkih autora: Dennisa Lecoq, Marie Collet, Maje Rakočević, Melinde Torok, Emila Kadirića, Miodraga Ilića i Viktora Jurige, dok će u galeriji Gradske biblioteke, u 18 sati biti otvorena izložba afirmiranih subotičkih likovnih umjetnika: Edite Kadirić, Laure Peić, Nevene Bukvić - Grković, Roberta Tillyja, Zvonka Sarića, Bele Đulaija, Damira Pavića i Mileta Tasića. Istog dana, u čitaonici Gradske biblioteke, s početkom u 20 sati, Frederic Lanz održat će autorski klavirski koncert, dok, se s početkom u 22 sata, u kafiću »YU fest« najavljuje koncert sastava »Zoricin pupoljak« i »O la la«. Za subotu, 22. ožujka, s početkom u 16 sati predviđen je koncert etno sastava »Iskon« u Dudovoj šumi, a s početkom u 18 sati u prostorijama OKUD-a »Mladost«, performance  grupe »Forgov«. S početkom u 22 sata u kafiću »YU fest« bit će održan koncert sastava »Čipka« i »Les desacordes«. U nedjelju, 23. ožujka, u etno-kampu na Paliću, uz odjavu programa, predviđen je zajednički koncert sudionika manifestacije »Doček proljeća - buđenje«. 
Inicijatori ove manifestacije su Olga i Petar Konkoj, koji su nakon ostvarenih poznanstava tijekom 2000. godine, u umjetničkom kampu »Umjetničko jezgro za mir« u Sarajevu, došli na ideju da se Subotici ponudi ovakav kulturni sadržaj. 
Z. Sarić 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika