Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odao sam počast svim žrtvama vukovarske tragedije

Afera »Koril«, o kojoj se u Somboru mjesecima govorilo i pisalo, i dalje je aktualna na stranicama tiska. Već se mjesecima prepričava događaj koji se zbio krajem prošle godine u Bizovačkim Toplicama, kraj Osijeka. Tamo je, naime, održana je Međunarodna konferencija o regionalnoj suradnji u jugoistočnoj Europi, na kojoj je sudjelovalo i izaslanstvo Sombora, koje je predvodio Daniel Koril, potpredsjednik SO Sombor. 
»Bili smo pozvani da pokažemo što je do sada urađeno u Euro-regiji ‘Dunav-Drava-Sava’, kojoj je i Sombor pristupio, te da predstavimo projekt obnove i osuvremenjavanja mosta kod Bogojeva«, kaže za »Hrvatsku riječ« Daniel Koril. »Na početku konferencije dr. Zoran Kovačević, predsjednik Euro-regije ‘DDS’, kao jedan od organizatora skupa, pozvao je sve prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama vukovarske tragedije. Smatrao sam da tu nema forsi-ranja ni jedne od strana koje su sudjelovale u ratu, ustao sam i odao počast.«
Nakon te konferencije čelnici pojedinih političkih partija zatražili su ostavku potpredsjednika Korila, tvrdeći da je činom odavanja počasti žrtvama napravio skandal. Na sjednici općinskog parlamenta Goran Bulajić, vijećnik i predsjednik općinskog odbora DSS-a, rekao je da su, prema njegovim informacijama, domaćini pozvali sve prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama »srpsko-četničke agresije«. On je tada obećao da će za sljedeću sjednicu SO Sombor pribaviti točan tekst poziva domaćina gostima prilikom odavanja počasti stradalima u Vukovaru. 
»Kako to g. Bulajić do danas nije uradio«, dodaje Koril, »mi smo nabavili video snimku i zapis, koji smo proslijedili svim medijima. Na video zapisu se jasno čuje kako Zoran Kovačević, nakon pozdravne riječi gostima, saopćava da se, kako je on rekao, ‘danas navršava 11 godina od krvoprolića i pada hrvatskog  grada Vukovara’ i moli ‘sve one koji smatraju za shodno, da se s nekoliko trenutaka šutnje podsjetimo na taj dan’.
Stvar je očito bila uperena, ne protiv mene, kao pojedinca, nego protiv političke partije kojoj pripadam, dakle Lige socijaldemokrata Vojvodine. Radi se o želji nacionalista da izazovu sukobe u ovoj našoj multietničkoj, tolerantnoj sredini. Zahvaljujem se građanima Sombora što nisu naseli na ovu nacionalističku provokaciju DSS-a«, kaže Daniel Koril.
 
Silvija Vilim
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika