Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Incidenti pomutili mir

Zoltána Faragóa (24) iz Totovog Sela, Tihaméra Lavroa (19) iz Subotice, Leonarda Urányija (26) iz Subotice i Ervina Rekavicsa (24) iz Sente, primijetili su policajci koncem veljače kako lijepe plakate na jednoj prometnoj raskrsnici, o čemu su dostavili izvješće Općinskom državnom tužiteljstvu i priopćenje medijima. Nažalost, iz šturog priopćenja nije bilo jasno koji zakon su mladići prekršili. 
Lokalni  policajci su priveli mladiće u stanicu, piše Magyar Szó, odakle su pušteni nakon kraćeg zadržavanja. Četveročlana grupa je nakon toga nastavila s lijepljenjem. Policiji su ustvrdili da naručioca plakata ne poznaju, jer su do posla došli putem interneta. Po kvaliteti ovih plakata je vidljivo da ih je tiskala dobrostojeća organizacija.
 
UZNEMIRENJE UMJESTO POMI-RENJA: Plakat sadrži poziv »braći Srbima« da zatraže oprost zbog zločina počinjenih 1944/45. godine kada je, kako se navodi na plakatu »ubijeno preko 35.000 nedužnih Mađara i preko 100.000 nevinih Nijemaca na teritoriju Vojvodine«. Na plakatu se nalaze fotografije Tita, Miloševića, Đinđića, Koštunice, Šešelja, Karadžića i Arkana, a ovakav se čin prije može nazvati doprinosom širenju uznemirenja, nego širenju pomirenja.
Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza i predsjednik Njemačkog narodnog saveza Rudolf Weiss, usprotivili su se porukama nepotpisanog autora plakata, naglasivši da je nedopustivo stavljati kolektivnu odgovornost na jedan cijeli narod. Kasza je osudio i počinitelje i inspiratore, te je pohvalio brzu reakciju policije. 
Međutim, odgovor je stigao nakon nekoliko dana. Nepoznati ekstremist poručio je na fasadi Mađarskog kulturnog centra »Népkőr« i OŠ »Gróf Széchenyi István«: »Mađari, kuš u Mađarsku zelenu lepu«, a sličan natpis je osvanuo i na palićkom putu. Počinitelj još nije poznat, pa je ovaj događaj naveden kao jedan od argumenata kojim se koristio govornik na demonstracijama protiv uvođenja viza za Mađarsku, koje su ispred mađarskog konzulata u Subotici održane tijekom vikenda.
DEMONSTRACIJE: Predsjed-nik organizacije »Tri županije« u okviru Potkarpatskog pokreta mađarske mladeži »Šezdeset četiri županije« Zoltán Újhelyi izjavio je za »Hrvatsku riječ« kako je ovaj prosvjed uperen protiv planiranog uvođenja viza te smanjenja ovlasti u mađarskom »Statusnom zakonu«, što šteti svim građanima Subotice zbog toga što će ostati razdvojene obitelji s dvije strane granice, a smanjit će se i obujam trgovine. Újhehyi kaže da ova organizacija nema ništa s lijepljenjem plakata o kojem je pisano, te da oni podržavaju ukidanje pojma kolektivne krivnje. »Šezdeset četiri županije« smatraju da su odluke Trianona bile nesum-njivo pogrešne, ali da se to sada ne može mijenjati, te da žele u dušama ljudi izbrisati granicu, jer se radi o jednom narodu, te da u jedinstvenoj Europi granice neće biti važne. 
»Ne računamo da ćemo imati probleme u našem radu u Srbiji, mada će biti unekoliko teže jer se ova zemlja tek privikava na demokraciju. Ovo su mirne demonstracije koje štite svačije interese« - kaže Újhelyi. 
Nakon nekoliko kraćih govora, peticija je predana osoblju konzulata, a okupljanje je završeno pjevanjem mađarske himne. Jedan od govornika ustvrdio je kako je na dvorište srednje Medicinske škole nedavno bačena ručna bomba, ali od policije saznajemo da to nije istina.
Među pet stotina okupljenih, od kojih su neki mahali mađarskim zastavama, najviše je bilo mladih, od kojih je dosta došlo sa strane. Bilo je neuobičajeno vidjeti da netko u Subotici maše zastavom koja nije srpska ili jugoslavenska, napose jer je manja grupa prošetala Kor-zom noseći cr-veno-bijelo-zelene zastave s mađarskim grbom. Na svu sreću, do ekscesa nije došlo, a policija je ko-rektno postupila. Domaći za-kon ne dopušta da manjine ko-riste strane zastave, mada u Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina nije predviđena kazna za nepridržava-nje te odredbe, a nacionalni savjeti bi trebalo uskoro odrediti kako će izgledati zastave manjina koje će biti u uporabi.
 
INCIDENT: Međutim, do incidenta je tog dana ipak došlo. Nekoliko demonstranata je pri odlasku na rok koncert mađarske grupe »Beatrice«, koja je poznata po izljevima patriotskih osjećaja, svratila u market »Rodić« na palićkom putu, ukrašeni mađarskim zastavama. Prema informacijama kojima raspo-lažemo, tamo je došlo do sukoba u kojem je jedan od demonstranata zadobio lakše ozljede. Momci koji su bili isprovocirani mađarskom zastavom navodno su je oteli, te se udaljili džipom registracije BG 148-03, navodi Magyar Szó. Policija je identificirala vinovnike ovog incidenta, a slučaj se procesuira.
Poznavatelji gibanja u mađarskoj zajednici smatraju kako su demonstracije i koncert osmišljeni zarad unutrašnje-političkih poena od strane mađarske oporbe i da su time stvorili probleme jer takvi nastupi ne uživaju podršku ovdašnjih Mađara.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika