Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Reagiranje

Nataša Mićić proglasila izvanredno stanje
»Donijela sam odluku da prihvatim prijedlog Vlade za proglašenje izvanrednog stanja s ciljem da se očuva sigurnost ljudi i imovine i sprovede odlučan obračun države s organiziranim kriminalom. Država će upotrijebiti sva sredstva pravne države dok se počinioci i nalogodavci ovog, ali i svih drugih zločina ne privedu pravdi.«
Koštunica: Kriminal prožeo sve pore društva u Srbiji
Predsjednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocijenio je u srijedu da je atentat na predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđić pokazao da je kriminal prožeo sve pore društva u Srbiji. Koštunica je agenciji »Beta« izjavio da je napad na Đinđića »surova opomena da se istini mora pogledati u oči«. 
»Nadam se da će svi počinitelji biti privedeni pravdi, a posebno se nadam da ćemo konačno svi - i vlast i opozicija - staviti prst na čelo i povući jasnu crtu između onoga što jeste i nije zakonito. Tu nema mjesta za kompromise i nagodbe«, naveo je bivši predsjednik SRJ.
Krga: Vojska spremna da se uključi u pronalaženje ubojica
Načelnik Glavnog stožera Vojske Srbije i Crne Gore general pukovnik Branko Krga: »Upućujem najiskreniju sućut obitelji gospodina Đinđića i izražavam spremnost pripadnika vojske da se, u mjeri u kojoj to bude bilo potrebno, angažiraju u pronalaženju ubojica i stabilizaciji prilika u zemlji.«
Đukanović: Žilavi ostaci starog sistema
Milo Đukanović, crnogorski premijer: »To je težak udarac ne samo za reformske snage u Srbiji, već i za demokratski pokret na širim prostorima za uniju Srbije i Crne Gore na njenom početku«. 
On je ocijenio da je ubojstvo Đinđića »ujedno pokazatelj koliko su žilavi ostaci starog sistema, koliko su jake kriminalne strukture, i koliko je potrebno odricanja i žrtava da bi se stanje mijenjalo na bolje«. 
Neće se zaustaviti reforme
Pokrajinska vlada je događaj ocijenila kao »napad na civilizacijske vrijednosti za koje se zalagao ubijeni premijer«. Prema riječima dužnosnika pokrajnske vlade atentat na Đinđića neće utjecati na političke odnose u vladajućoj vojvođanskoj koaliciji. »Naprotiv, mislimo da će taj događaj ujediniti sve nas na putu reformi koje su počete 5. listopada 2000.«, rekao je pokrajnski tajnik za informiranje i dužnosnik Demokratske stranke Rafail Ruskovski.
Vlada Kosova: Kukavički čin
Vlada Kosova je saopćila da je sa žalje-njem primila vijest o ubojstvu premijera Srbije Zorana Đinđića i tom prilikom osudila taj »kukavički čin«. Vlada Kosova je ocijenila da su takvi »kriminalni akti previše opasni ne samo za zemlju u kojoj su se dogodili, nego i za širi regiju«.
Bush uputio žaljenje narodu Srbije
Predsjednik SAD-a George Bush uputio je izraze sućuti narodu Srbije zbog ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Flaischer izjavio je da će »Đinđić ostati zapamćen po svojoj ulozi u uspostavljanju demokracije u Srbiji i privođenju Slobodana Miloševića pravdi«. On je rekao da je američki predsjednik Bush »uputio izraze žaljenja narodu Srbije«.
Solana: Duboko osuđujem atentat
Povjerenik za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Xavier Solana: »Strašno je da takvo nasilje još postoji u jednoj demokratskoj zemlji. Sve moje misli su trenutno s njegovom obitelji. Volio bih reći da je Zoran bio jedan hrabar čovjek i odlučan u namjeri da reformira vašu zemlju i približi je EU.« 
Naivno se vjerovalo u 5. listopad
Vladimir Goati, politikolog: »Ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića ogroman je gubitak za demokratizaciju Srbije, ekonomske reforme, približavanje Europi i europskim standardima.« On je ocijenio da atentat na Đinića pokazuje i da se »prilično naivno vjerovalo da su poražene snage« koje su vladale prije 5. listopada 2000. »Đinđić je udario na prikrivene strukture moći tim reformama«, rekao je Goati. 
Mesić: Atentat usporava 
srpski put u demokraciju 
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić uputio je osobnu poruku predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću, u kojoj »najoštrije osuđuje teroristički čin kojim je prekinut život predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića«. »Nadam se da taj bezumni akt neće imati trajnije negativne posljedice na stabilnost Srbije, odnosno državne zajednice Srbije i Crne Gore i na stanje u široj regiji«, kaže se u Mesićevoj poruci. Mesić je dao i kratku izjavu Hrvatskoj televiziji, rekavši da to što se dogodilo u Beogradu »sigurno nije dobro niti za demokratski rast Srbije, niti za nas koji se nalazimo u susjedstvu Srbije«. »Srbija je imala teške trenutke u Miloševićevoj diktaturi i svi smo očekivali da će njen hod prema modernoj i demokratskoj Europi biti brži. Taj atentat usporava srpski put u demokraciju«, rekao je Mesić.
Bela Tonković: Ovo je tragedija
»Tragedija je da se to može desiti čak i predsjedniku Vlade. Ja sam poznavao Zorana, mnogo puta smo se sastajali, raspravljali smo o općim pitanjima, ali i o pitanjima koja su važna za nas Hrvate. On je uvijek bio otvoren za sva pitanja o kojima sam htio razgovarati s njime i davao nam je podršku u našoj demokratskoj borbi za naša prava. Vrlo mi je žao što se ovako nešto moralo desiti, ali ovo mora biti za nas jedan jasan znak, jasan znak za sve demokratske snage u državi da moramo zbiti svoje redove. Moramo još odlučnije jačati demokratske institucije i moramo biti dovoljno veliki da ovu tešku situaciju nadvladamo i da iz nje izvučemo adekvatne pouke. Ja ovim putem izražavam sućut obitelji Zorana Đinđića.«
Franjo Vujkov: Tragično po državnu zajednicu
»Vijest je tragična, pogotovo za državnu zajednicu u momentu kada se očekivalo da se će se određeni značajni koraci rješavati, prvi na preuređenju državne zajednice, a drugi uvjetovano od toga i na području privrednih reformi. Izražavam sućut u ime HNS Vladi Republike Srbije i najbližoj rodbini i porodici sa željom da se poduzmu prave mjere da većih posljedica ne bude po Srbiju.«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika