Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Predstavljanje slikovnice
»Ždribac zlatne grive«

U velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« održat će se 29. travnja predstavljanje slikovnice »Ždribac zlatne grive« koja je urađena po motivima bajke Balinta Vujkova. Nakladnici slikovnice su Hrvatska čitao-nica Subotica i Hrvatsko akademsko društvo Subotica. Na predstavljanju slikovnice bit će predstavljen i CD ROM »Sakupljač i bajka« koji je sačinio Rajko Ljubič, a u okviru programa bit će otvorena i izložba likovnih radova na temu ove bajke učenika osnovnih škola koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, kao i učenika koji pohađaju sate hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture.

Komorni zbor
»Collegium pro musica sacra« u Subotici

U subotičkoj stolnoj bazilici svete Terezije 24. travnja s početkom u 19 sati održat će koncert glasoviti zagrebački komorni zbor »Collegium pro musica sacra«, na kojem će izvesti »Requiem op. 9« Mauricea Duruflea i »Treću staroslavensku misu« Albe Vidakovića.
 
   Večer vojvođanske pjesme u Sarajevu

Dani kulture Vojvodine u Sarajevu započeli su 14. travnja. Na otvaranju ove manifestacije održana je večer »Vojvođanske pjesme«. Cjelovečernji koncert održao je Zvonko Bogdan u pratnji s tamburaškog orkestra Radio Televizije Novi Sad i tamburaškim ansamblom »Hajo« iz Subotice. Uz životne anegdote i pjesmu Zvonka Bogdana, kako nam kaže član ansambla »Hajo« Marinko Piuković, bio je to koncert suza i smijeha. Koncert je održan u Narodnom kazalištu, iako to nije običaj za ovu vrstu glazbe, ali su pjesme Zvonka Bogdana probudile emocije kod publike, te je koncert trajao skoro puna tri sata.

Purčar u užem izboru na
»Večernjakovom« natječaju

Trideset i deveti »Večernjakov« natječaj za kratku priču, na koji je pristigao rekordan broj od 1108 priča, uskoro će dobiti pobjednike. Jednoj od triju nagrada uz novčani iznos od osam, šest i četiri tisuće kuna, te prijenosno računalo prvonagrađenom, može se nadati desetoro autora priča koje su odlukom žirija u sastavu: akademik Miroslav Šicel, predsjednik, akademik Pavao Pavličić, laureat prošlogodišnjega natječaja, dr. Krešimir Nemec, dr. Tomislav Sabljak i Branka Primorac, ušle u uži izbor za nagrade. Među ostalim autorima u užem izboru se našao i književnik Petko Vojnić Purčar, koji živi i radi u Novom Sadu, a rođen je u Subotici 1939. godine.


Obilježena obljetnica rođenja
Ivane Brlić Mažuranić

Svečanošću u zagrebačkom kazalištu »Komediji« 18. travnja obilježena je 130. obljetnica rođenja proslavljene hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić.. Na svečanosti su bili nazočni članovi udruge »Plavi telefon«, koja je pokrenula projekt »Gdje je Ivana« kako bi se obnovila i javnosti otvorila obiteljska kuća i ljetnikovac Brlićevih u Slavonskom Brodu. Svečanost u povodu 130. obljetnice rođenja velike književnice nastavit će se u Slavonskom Brodu, gdje će se pred Gradskom knjižnicom otkriti spomenik Ivani Brlić Mažuranić, rad akademske kiparice Marije Ujević. Time će početi petodnevni program tradicionalne dječje svečanosti »U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić«.a

Spomen na obljetnicu smrti slikara i likovnog pedagoga Stipana Šabića (1928.-2003.) održan je u Tavankutu 17. travnja, kada je u znak sjećanja u Domu kulture priređena izložba slika Stipana Šabića i prikazan dokumentarni film Rajka Ljubiča o životu i radu ovog velikog umjetnika i pedagoga. »Šabićeve slike, figurativne, pej-zažne i apstraktne, odlikuje lak potez i pastelna mekoća, a obilje ‘prašine’ toplih i hladnih boja leluja njihovim apstraktnim prostorom ili obavija figure i predmete«, istakla je povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković na otvaranju izložbe. Svoj život i cijelo svoje biće Stipan Šabić je posvetio drugima, do zadnjeg dana bodreći mlade u naporima stjecanja znanja i razvijanja mladih talenata. Velik je broj onih koji su se pod njegovim okriljem otisnuli u svijet umjetnosti u nastojanju da prodru u nutrinu ljepote. Ako je skromnost vrlina, a ljubav ljepota, onda je Stipan Šabić bio čovjek sazdan od vrlina i satkan od ljubavi znajući je podariti drugima, nikada ne ostavljajući prostora za slavoljubivost.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika