Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Da ne ne­sta­ne­mo

Napominjem da sam za iduća dva poglavlja koristio vlastita istraživanja provedena kroz razgovore iz mnogobrojnih susreta s mojim sunarodnjacima diljem Srijema, napose u Beogradu i Novom Sadu.
1. Pristup dovoljnom broju kulturnih i obrazovnih sadržaja u našoj sredini, također i u Hrvatskoj.
2. Privilegirani položaj u odnosima s matičnom državom, nasuprot ostalih građana SCG.
3. Uspostavljanje i njegovanje najboljih mogućih veza sa svim sunarodnjacima u SCG i diljem svijeta.
4. Uspostavljanje najboljih mogućih veza s matičnom državom, Republikom Hrvatskom, na svim područjima i u svakom obliku.
5.Njegovanje  učvršćivanje živih veza s Katoličkom crkvom, kroz zajednički rad svećenstva, kulturnih udruga i angažiranih pojedinaca.
PRIJEDLOZI RJE-ŠENJA:
1. Popis (makar da i nije cjelovit) članova naše zajednice radi utvrđivanja strukture pučanstva, na osnovu koje se mogu planirati sve daljnje aktivnosti.
2. Donošenje programa djelovanja svih struktura zajednice, nakon široke javne
diskusije, te njegovo predočavanje HNV-u.
3. Osposobljavanje centara za konzumiranje i proizvodnju kulturnih i obrazovnih sadržaja od šireg interesa i to: Slankamen, Srijemska Mitrovica, Petrovaradin.
4. Stupnjevito stvaranje uvjeta za povrat zgrade Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici, koji bi trebao biti središnji prostor za najvažnija događanja, od kulturnih do političkih.
5. Osiguravanje pouzdanog načina financiranja postojećih udruga, kao i adekvatnog prostora za djelovanje.
6. Osiguravanje dovoljnog prostora u medijima, kako bi se hrvatska zajednica u Srijemu afirmirala na najbolji mogući način, te potisnuo stereotip da smo svi ustaše.
7. Osmišljavanje jedne reprezentativne manifestacije regionalno-međunarodnog značaja, na kojoj bi se svake godine naša zajednica predstavila u raznim oblastima stvaralaštva, od običaja, preko znanstvenih postignuća, do gospodarstva.
PREPORUKA: Svjestan sam činjenice da je Subotica lider hrvatske zajednice u SCG, te prema tome osobno nemam ništa protiv. Ali, interesi subotičke regije i Srijema u mnogome se razlikuju. Ono što će u Subotici biti redovito i normalno (školovanje na hrvatskom jeziku, manifestacije, gostovanja hrvatskih umjetnika i slično), u Srijemu može biti tek fakultativno ili alternativno, i to tek kada se stvore materijalni uvjeti za to! No, treba imati u vidu da se radi o velikom broju Hrvata (skoro polovica hrvatske populacije), da smo teško postradali, te da nam je potrebna veća skrb i pomoć, kako se ne bismo za kratko vrijeme utopili u moru srbizacije i melankolije. Suradnja Subotice i Srijema mora biti podignuta na visoku razinu u svim područjima, jer nam je to zajednički interes. Zato vas molim, dragi prijatelji i sunarodnjaci, da pročitate ovih nekoliko stranica, te da provedete javnu raspru u svojim sredinama. Nakon toga, dopunit ćemo ovo vašim prijedlozima, a onda poduzeti sve mjere da provedemo dogovor u djelo, koje u konačnici ima samo jednu zadaću: da ne nes-tanemo.   
 (Kraj)                                                   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika