Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktualno

Na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji
Hrvatskoj pozitivan avis
STRASBOURG – Europska komisija preporučila je u utorak u svom avisu da se otvore pregovori s Hrvatskom o punopravnom članstvu u Europskoj uniji.
    »Komisija preporučuje da se pregovori o pristupu Hrvatske EU trebaju otvoriti«, kaže se u zaključcima avisa, objavljenim u utorak nakon sjednice Komisije u Strasbourgu. U vrlo pozitivnom avisu se ističe da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte ovoga mjeseca ustvrdila da »Hrvatska sada u potpunosti surađuje s Haškim sudom«. »Hrvatska treba održati punu suradnju i poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da se i preostali optuženik pronađe i preda ICTY-u«, kaže se u avisu, u kojem se ne spominje ime odbjeglog generala Ante Gotovine.
    U avisu se ističe da Hrvatske treba poduzeti dodatne napore na području prava manjina, povratka izbjeglica, reforme pravosuđa, regionalne suradnje i borbe protiv korupcije.
    Komisija prosljeđuje avis Europskom vijeću (šefovi država ili vlada EU), koje donosi konačnu odluku o kandidatskom statusu i datumu početka pregovora o članstvu. Očekuje se da će Europsko vijeće odlučivati o hrvatskom statusu na svom prvom sljedećem sastanku 17. i 18. lipnja u Bruxellesu. Za odluku o dobivanju statusa kandidata i datmu početka pregovora potreban je konsenzus svih zemalja članica, kojih će tada biti 25.           
Rasim Lja­jić: Ne pre­ci­je­ni­ti,
ali ni pod­ci­je­ni­ti in­ci­den­te

Novi Sad – Ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić izrazio zabrinutost zbog šovinističkih ispada u Vojvodini u posljednje vrijeme i ocijenio da te incidente ne treba podcjenjivati, ali ni precjenjivati. »Incidente ne treba gurati pod tepih, ali im ne treba davati ni važnost koju oni nemaju, pošto na taj način nesvjesno možemo utjecati na stvaranje loše atmosfere, koja bi podsjećala na onu iz proteklog desetljeća. Uvjeren sam da se takva atmosfera više nikada neće ponoviti«, rekao je Ljajić na konferenciji za novinare u Izvršnom vijeću Vojvodine.
   On je apelirao na pravosuđe da bude nezavisno i da sve slučajeve šovinističkih ispada procesuira bez ikakvog pokušaja minimiziranja i relativiziranja. Najavio je da će tijekom ove godine biti donijet i zakon o izborima nacionalnih savjeta, koji će zamijeniti sadašnji Pravilnik. Ljajić je najavio i donošenje zakona o instituciji ombudsmana, a rekao je i da će do 5. svibnja biti izabrani suci Suda SCG.
Vu­ja­no­vić u po­sje­tu Za­gre­bu

Zagreb – Susretom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića u Zag-rebu je prošloga četvrtka službeno označen početak rada Savjeta hrvatsko-crnogorskog prijateljstva, čije je formiranje dogovoreno srpnja prošle godine. Početak rada ovog zajedničkog tijela znači unapređenje međusobnog razumijevanja i poštovanja crnogorske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske u Crnoj Gori«, navodi se u priopćenju koje je nakon susreta izdano iz Mesićeva kabineta.
    U priopćenju se dodaje da su predsjednici Mesić i Vujanović razgovarali i o međusobnim odnosima, kao i  o stanju u regiji
An­ti­mađar­ski gra­fit u Te­me­ri­nu

Temerin – Novosadska policija priopćila je u ponedjeljak da se na trotoaru ispred kuće broj 34, u Ulici Narodnog fronta u Temerinu kod Novog Sada, pojavio grafit antimađarske sadržine. »Poruka poziva na međunacionalnu netrpeljivost, a ispisana je ćirilicom«, navodi se u priopćenju policije i dodaje da se za počiniteljem ovog djela traga.
    Temerin je naselje koje se nalazi sjeverno od Novog Sada i u njemu većinsko stanovništvo čine Mađari.              
SPC u Hrvatskoj zadovoljna
registracijom vjerskih zajednica

Zagreb – Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj izrazio je zadovoljstvo optimalnim rješenjima u registraciji vjerskih zajednica, budući da je uvažena organizacija SPC i njen crkveni poredak. Na sjednici Savjeta, kojom je predsjedavao mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan, iskazano je nezadovoljstvo zbog sporosti u obnovi uništenih objekata, posebno onih čija vrijednost ima karakter spomenika i historijski značaj, ne samo za SPC, već i za Hrvatsku, navodi se u priopćenju Episkopskog savjeta SPC.
Za­o­kruživa­nje re­gi­o­nal­ne su­rad­nje
Pokrajinsko Izvršno vijeće odlučilo je da Vojvodina potpiše ugovore o suradnji s Trnavskom samoupravnom regijom u Slovačkoj i rumunjskom županijom Karaš – Severin. Tajnik za međunarodnu i regionalnu suradnju Zlatomir Kozlovački ocijenio je ove sporazume kao zaokruživanje odnosa s europskim regijama s kojima Vojvodina ima suradnju i za rujan najavio potpisivanje sličnog ugovora i sa Samarskom oblasti u Rusiji.
    Kozlovački je naveo da je sporazum s Trnavskom regijom posebno interesantan zbog činjenice da Slovačka 1. svibnja ulazi u Europsku uniju. On je dodao da je Slovačka vlada osnovala Fond »Bratislava – Beograd« za pomoć Srbiji i Crnoj Gori, te da se očekuje da će i Vojvodina sudjelovati u gospodarskim projektima koji će iz tog fonda biti ostvareni.                                                                                                                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika