Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Potpunije ostvariti vlastita prava

U Subotici je 16. travnja konstituirano Vijeće Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Nakon konstituiranja Vijeće je raspravljalo o aktualnim događanjima u hrvatskoj zajednici i na političkoj sceni Srbije.
OSTVARITI PRAVA: Kad je riječ o hrvatskoj zajednici, u ovom trenutku na prvom mjestu po značaju je potpuno ostvarivanje prava na obrazovanje na materinjem jeziku, odnosno upis prvaka u osnovne škole u odjele na hrvatskom jeziku. Član Predsjedništva DSHV-a Dujo Runje je iznio kako pravo na obrazovanje na materinjem jeziku postoji, ali da to nije dovoljno. »Najvažnije je shvatiti da ovo pravo nije izmislila hrvatska zajednica, već je ono legalno i legitimno, ono ima svoje uporište u zakonima ove zemlje, a na hrvatskim institucijama je da urade sve što je u njihovoj nadležnosti da to pravo postane realno i u životu a ne samo na papiru«, rekao je Runje.
    Nakon rasprave, Vijeće je donijelo odluku da se što prije zakaže sastanak s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, kako bi se dogovorile aktivnosti oko upisa djece i »kako bi svi čimbenici u hrvatskom korpusu zauzeli zajednički stav i što aktivnije sudjelovali u ostvarivanju prava koje pripada hrvatskoj zajednici. Održat će se i sastanci u svim mjesnim organizacijama DSHV-a, to jest u svim mjestima gdje bi mogli imati odjele na hrvatskom jeziku, kako bi čitava akcija što bolje uspjela«, rekao je predsjednik DSHV-a Petar Kuntić.
IZBORI PREDSTOJE: Druga najvažnija točka na dnevnom redu Vijeća bili su izbori u Republici Srbiji. »Sada su raspisani predsjednički izbori i Vijeće je odlučilo opredijeliti se za kandidata koji je demokratski orijentiran u najvećoj mjeri i koji će povesti Srbiju putem demokratskog pros-periteta, a to je predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić. Mi podršku dajemo Tadiću i očekujemo da će tijekom promidžbe u Subotici posjetiti i sjedište DSHV-a, gdje želimo s njim razgovarati o ostvarivanju prava hrvatske nacionalne zajednice, a ako postane predsjednik, očekujemo da nam pomogne da se naša prava i ostvare«, rekao je Kuntić.
    Razmatrana su i pitanja u vezi pokrajinskih i lokalnih izbora. »Smatramo da će se izbori održati u rujnu ove godine i da se već sada mora početi raditi na promidžbi hrvatskih interesa na prostoru Subotice, Sombora, Apatina, Bača i Novog Sada, to jest Petrovaradina, kako bismo na izborima postigli što bolje rezultate u svim onim mjestima gdje žive Hrvati«, rekao je Kuntić.
    Tijekom višesatne sjednice vijećnici DSHV-a su razmatrali i žalbu Blaška Temunovića na odluku Predsjedništva o isključenju iz stranke i glasovanjem uz jedan glas protiv i tri uzdržana potvrdili odluku Predsjedništva.
    Na sjednici su izabrani i članovi Centralnog izbornog stožera, predstojnici odbora stranke i protokola. Za čelnike Odjela za gospodarstvo-ECON izabrani su Petar Kuntić i Grgo Kujundžić, Odjel za kad-rove vodit će Đorđe Čović, Odjel za poljoprivredu Bela Lipozenčić, Odjel za suradnju s inozemnim institucijama Ivan Budimčević, Odjel za kulturne manifestacije Marijana Čović, a Odjel za marketing vodit će Antun Lulić. Za šefa protokola i press-službe izabran je Nikola Perušić, a priopćeno je i da je pokrenut informativni bilten DSHV-a.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika