Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrcko – najznačajniji projekt

Komisija Hrvatskog nacionalnog vijeća za raspodjelu financijskih sredstava jednoglasno je odlučila da najveći dio novca odobrenog iz vojvođanskog proračuna za hrvatsku zajednicu ove godine bude usmjeren Novinsko-izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ, za izdavanje Hrcka, jedinog dječjeg lista na hrvatskom jeziku. Od ukupno odobrenih 380.000 dinara na temelju prošlogodišnjeg natječaja, koji je raspisalo pokrajinsko Tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine, 124.300 dinara pripast će Hrcku, dok će ostalih 16 hrvatskih institucija koje su se prijavile na natječaj dobiti po 13.300 dinara.
    Na drugi natječaj, koji je raspisalo pokrajinsko Tajništvo za kulturu i obrazovanje, prijavilo se 11 hrvatskih institucija s teritorija Vojvodine, a sve one podijelit će ukupno 500.000 dinara, koliko je za hrvatsku manjinu odobreno.
URAVNILOVKA ILI BODOVANJE: Na samoj sjednici Komisije HNV-a, koja je održana u subotu 17. travnja u Subotici, vodila se trosatna rasprava o tome na koji način rasporediti sredstva između svih hrvatskih institucija i udruga koje su sudjelovale na natječajima. Naime, pokrajinska tajništva su odredila koliko kojoj nacionalnoj zajednici pripada, a manjinskim vijećima tih zajednica prepušteno je da sama odluče kako će se obaviti unutarnja preraspodjela. Upravo iz tih razloga HNV i ima Komisiju, koju čine članovi Izvršnog odbora HNV-a i svih institucija i udruga u Vojvodini s hrvatskim predznakom. Predsjednik Komisije je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.
    Bilo je oprečnih stavova: dok su pojedini članovi Komisije smatrali da svim institucijama treba podijeliti jednake iznose, drugi su bili mišljenja da uravnilovka nije dobar kriterij, i da se moraju vrednovati projekti pojedinačno i njihov značaj za zajednicu u cjelini.
    Na kraju se došlo do kompromisa, po kojem će se 70 posto ukupno odobrenih sredstava iz Pokrajine podijeliti linearno svim sudionicima natječaja bez obzira na projekte, dok će se ostatak od 30 posto razdijeliti po odluci Komisije, s naglaskom na stimuliranju aktivnosti pojedinih institucija i projekata. Treba naglasiti da se do o-vakvog zaključka došlo preglasavanjem, i da je za taj model bilo 12 od ukupno 23 prisutna člana, što znači da je i drugo mišljenje, po kojem je važnije ocjenjivati i vrednovati projekte putem bodovne liste, bilo vrlo snažno zastupljeno.
PREDSTOJE IZMJENE U RADU: U odnosu na svoje ranije odluke, Komisija je učinila značajan kvalitativni pomak, jer je makar samo i u 30 postotnom dijelu odobrenih sredstava primijenjen kriterij selektivnosti, budući da su ranije sva sredstva raspodjeljivana linearno svim institucijama, bez obzira za koju su namjenu tražena i bez obzira kakva je opća važnost predloženog projekta.
    »Primjedba svih članova Komisije je jednoglasna, da su odobrena sredstva izuzetno mala i ne pokrivaju niti 10 posto traženog novca za projekte koji se pripremaju i rade u našoj hrvatskoj zajednici«, izjavio je nakon sastanka predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk. »Iz tih razloga, prihvatio sam da u tijeku rasprave bude naglašena na neki način uravnilovka, ujednačavanje svega i svačega, što inače nije na fonu plana, programa i strategije Izvršnog odbora HNV-a, a niti je sukladno odluci Vijeća koja je jasno određena da se vrednovanje projekata i programa mora činiti putem bodovanja, kako bi pravi i dobri projekti dobili i najveću podršku. Za budući rad Komisije nužne su neke izmjene, koje bi doprinijele poboljšanju i efikasnosti rada ovog vrlo značajnog tijela Izvršnog odbora HNV-a.«
    Jedan manji dio sredstava nije raspoređen, nego je usmjeren na žiro-račun HNV-a, budući da neke institucije koje su se prijavile na natječaje nemaju još ni vlastiti žiro-račun.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika