Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pre­ra­no za ko­men­ta­re

O upisu prvaka razgovarali smo s ravnateljicom OŠ »Đuro Salaj« u Subotici Mimicom Andrić. Po njenim riječima, upis je trebao početi 1. travnja, ali zbog kašnjenja novih obrazaca službeni upis prvaka započeo je u ponedjeljak 19. travnja.
    Škola »Đuro Salaj« je središte upisa u prve razrede za još dvije škole – OŠ »Matko Vuković« i OŠ »Ivan Goran Kovačić«. Upis se obavlja radnim danima od 8 do 12 sati, u prostorijama škole »Đuro Salaj«.
    Pri upisu roditelji mogu odlučiti hoće li djeca slušati nastavu na srpskom, mađarskom ili hrvatskom jeziku. Kako nam kaže ravnateljica Andrić, za sada u ovoj školi još nema hrvatskih odjela, jer se nije prijavio dovoljan broj djece. No, za ovu godinu je još rano komentirati, jer kako je već napomenuto upis je tek počeo. U prve razrede se mogu upisati djeca rođena 1997. godine i djeca rođena do 31. ožujka 1998. godine.
    Pri upisu djece u prve razrede roditelji se odlučuju hoće li njihova djeca pored obveznih predmeta pohađati i sate mađarskog jezika, kao i o tome hoće li ići na građanski odgoj ili vjeronauk. Vjeronauk postoji za vjernike pravoslavne i katoličke crkve.
    O novim reformama u školstvu ravnateljica kaže kako je i za nju još sve to nepoznato, no vjeruje da će se to uskoro riješiti.
Iako se ova škola nalazi u sredini gdje ima Hrvata, za sada još nema razreda na hrvatskom jeziku, ali kako nam direktorica kaže, u školi »Matko Vuković« postoje odjeli na hrvatskom jeziku već dvije godine. Na roditeljima je da odluče gdje će upisati svoje buduće prvake.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika