Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kva­li­tet­na se­lek­ci­ja i bo­gat pra­teći pro­gram

Nakon 20 godina subotičko »Narodno kazalište« je domaćin »54. festivala profesionalnih kazališta Vojvodine«, koji je izrastao iz susreta vojvođanskih kazališta u Festival i kao takav s takmičarskim karakterom odigrava se već treću godinu. Specifičnost festivala je i u tome da je svake godine drugi grad domaćin, a ove godine ta čast je pripala subotičkom »Narodnom kazalištu«.
    O programu i koncepciji Festivala koji traje od 17. do 23. travnja s učešćem kazališta iz Sombora, Novog Sada, Kikinde, Zrenjanina i kazališta domaćina, sugovornik nam je direktorica subotičkog »Narodnog kazališta« mr. Ljubica Ristovski.
REPREZENTATIVNE PREDSTAVE: »Festival je takmičarskog karaktera, na kome će subotička, i ne samo subotička publika, moći odgledati reprezentativne predstave koje su nastale u vojvođanskim kazalištima u proteklih godinu dana, a selekciju je izvršila Darinka Nikolić, kazališni kritičar iz Novog Sada. Uvođenjem selektora Festival je dobio na težini i značaju. Smanjen je broj nagrada i uveden bogat prateći prog-ram. Bitno je istaći da se za nagrade ravnopravno bore i učestvuju kako kazališta za odrasle tako i kazališta za djecu. Od toga je šest predstava za odrasle, a četiri za djecu. O nagradama brine žiri, a nagrada ima šest i to: za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju, najbolju žensku ulogu, najbolju mušku ulogu, najbolju epizodu, nagrada za kreaciju lutaka, kao i specijalna nagrada koju žiri može dodijeliti, a tiče se nekog oblika kazališne umjetnosti kao npr. dramatizacije ili nekog drugog ‘scenskog čudesa’ koje je ostavilo dojam na publiku i žiri«, kaže Ljubica Ristovski, ističući kako posebnu priču čini nagrada »Saveza dramskih umjetnika Vojvodine«, koja se dodjeljuje najboljem mladom glumcu ili glumici.
PREDSTAVLJANJE STUDENATA GLUME I REŽIJE: U dogovoru s »Akademijom umjetnosti » u Novom Sadu i studenti glume i režije predstavit će se u pratećem dijelu programa svojim ispitnim predstavama treće i četvrte godine. Predstavljanje mladih snaga je »Light« motiv festivala i zato će biti organizirane panel diskusije o tome kako pružiti veću šansu mladim glumcima i kako ih zadržati u ovom vremenu oskudice u vojvođanskim kazalištima, jer rak-rana je upravo prerani odlazak mladih glumaca iz »provincije«. Jedna od konkretnih akcija je i predstavljanje mladih snaga s novosadske Akademije umjetnosti. Pokraj ovoga bogat je i prateći program, na kome se predstavljaju članovi našeg kazališta izložbama plakata, kostima, kao i knjigama o glumcima.
    »Moj cilj je bio da u ovom vremenu besparice, u godini kada subotičko ‘Narodno kazalište’ slavi jubilej 150 godina od osnutka, publika bude uvučena u magiju kazališta i da se njoj predstavi jedan reprezentativni program za koji su mnogi rekli da zbog selekcije i bogatog pratećeg programa već sad na papiru obećava mnogo. Ne mali broj kazališnih znalaca mi je rekao, kako je ovaj Festival po svojoj koncepciji jači od prošlogodišnjeg ‘Sterijinog pozorja’. Meni bi bila čast da to Festival i opravda pred publikom zbog koje i postoji«, kaže Ljubica Ristovska.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika