Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Snažno na­glašene po­ru­ke

O filmu Mela Gibsona »Pasija«, odnosno »Stradanje Isusovo«, toliko se toga pričalo i još uvijek se priča, da danas gotovo i nema čovjeka koji za taj film nije barem čuo. Film je već i pogledao ne mali broj ljudi, a ima i onih koji su ga pogledali i više puta. Pale su i prve kritike da je u filmu previše nasilja, te da je usmjeren protiv Židova. Sam Gibson je pobio te kritike, te se jasno izjasnio da mu je nakana bila što realnije prikazati Isusovu muku. Onaj tko je film pogledao, doista će se i složiti s tom njegovom tvrdnjom.
    Okom svećenika, a ne filmskog kritičara, mogu reći da radnja koja je u filmu prikazana doista na vrlo realan način prokazuje sve događaje oko Isusove muke, te da se sve to zbilja moglo tako i dogoditi. Do sada se Isus na križu prikazivao kao razapet, ali s tek malo krvi na Njegovim ranama, za što se može reći da je pretjerano ublaženo. Svatko tko pročita bilo koje Evanđelje moći će iščitati da je svugdje naglašeno kako Isusovi neprijatelji nisu niti malo imali milosti prema Njemu, te je doista Isus za nas puno trpio. Više nego i jedan drugi film o Isusu, ovaj snažno naglašava i poruke koje su vrlo važne za kršćanstvo. Tako na primjer snažno se naglašava da Isus želi dati svoj život za svoje prijatelje, želi ljubiti svoje do kraja; vrlo je lijepo prikazana Gospina vjera da se vrši Božja volja s njezinim Sinom; Marija Magdalena se dobro sjeća kako ju je Gospodin spasio od sigurne smrti; Petar gorko oplakuje pred Marijom i Ivanom svoju zataju i sl.
    Cijeli film prožet je paralelama kojim se povezuje trenutna radnja s prijašnjim Isusovim riječima i naučavanjima, te tako gledatelju prisvješćuje i naglašava važnost događaja. Tako na primjer prilikom podizanja križa, ubacuje se scena s posljednje večere kada Isus podiže kruh s riječima »ovo je moje Tijelo«, i slično. Iz ovoga se daje naslutiti da je Mel Gibson veliki vjernik!
    Iako je u filmu puno krvi i nasilja, zbog prikazane vrlo realne muke Kristove, toplo se preporuča svima odraslima da ga pogledaju. Oni koji su u vjeri poljuljani, učvrstit će se, a kojima je križ bio ludost, zbog njihova okorjela srca to će i ostati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika