Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uređenje zemljanih putova u Tavankutu

TAVANKUT – Žitelji Tavankuta su u protekla dva tjedna sproveli akciju spremanja svog mjesta, a sve u cilju pripreme za održavanje sada već tradicionalne akcije »Dan planeta zemlje«, koja će se održati 24. travnja 2004. god. Cilj ovih preliminarnih aktivnosti je da selo u okviru spomenute akcije dobije novi izgled kakav i dolikuje ovom naselju sa 5000 žitelja, istakao je Mirko Godar predsjednik Savjeta MZ Tavankut.
    Da podsjetimo, Tavankut jedno od rijetkih naselja u Subotičkoj općini u kome ne postoji osnovni infrastrukturni sistem, koji se i u manje razvijenim sredinama podrazumijeva. Tako Tavankut nema vodovod i kanalizaciju, nema asfaltirane ceste, nema riješenu komunalnu službu te mnoge druge stvari koje život današnjeg građanina čini pristojnim. Veliki je problem i lokalna seoska deponija koja je već ugrozila nekoliko privatnih posjeda te su njihovi vlasnici u cijelosti onemogućeni uživati svoje dobro, zapravo više niti nisu u posjedu istih jer su parcele u potpunosti prekrivene otpadom, a postoji opasnost proširenja na susjedne zbog nesavjesnog ponašanja pojedinih žitelja. Ove i mnoge druge probleme preuzeo je novi saziv Mjesne zajednice koji uz pomoć američke fondacije ADF, nastoji učiniti svakodnevni život žitelja Tavankuta boljim.
    U akciju uređenja lokalnih putova odazvao se veliki broj žitelja koji su svojom poljoprivrednom i prik-ljučnom mehanizacijom sudjelovali na proljetnom uređenju lokalnih zemljanih putova, koji su tijekom protekle zime u znatnoj mjeri iskopani te su na pojedinim mjestima bili gotovo neprohodni pri manjim padavinama.. U ovoj akciji, koja je prva u nizu od sedam, kako stoji u planu uređenja sela, koji je izradila Grupa za razvoj, izvršeno je ravnanje oko 10 km neasfaltiranih-zemljanih putova u Gornjem i Donjem Tavankutu. Angažirano je oko 20 traktora te isto toliko priključnih mašina, s preko 60 mještana koji su sudjelovali u ovoj akciji uređenja sela.
    Kako je istakao Antun Merković član Savjeta MZ zadužen za komunalnu problematiku »u sklopu jedinstvene akcije »Dan planeta zemlje« koju podupire ADF i akcije proljetnog uređenja gradskih i prigradskih mjesnih zajednica koje financira SO Subotica, planira se 24. travnja, nastavak uređenja Tavankuta, te se pozivaju svi mještani ovog sela da se odazovu pozivu kako bismo imali uredniji i zdraviji okoliš«.
    Prema planu koji je izradila Grupa za razvoj, od postojećih sedam akcija planirano je uređenje dvorišnih prostora u školama, lokalnog parka, te centralnih ulica i javnih površina. Ovu akciju podržavaju i u nju se planiraju uključiti sve lokalne organizacije, udruge i veliki broj mještana.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika