Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­dost Us­kr­sa

SONTA – Sonćani su Uskrsne blagdane proslavili, moglo bi se reći, ljepše no ikad. Bogatstvom duha, Sonćani su prevladali sve očigledniju financijsku i gospodarstvenu krizu. U ovih nekoliko dana zaboravljena je politika, zaboravljena su gospodarstvena i financijska posrtanja, zaboravljena je materijalna bijeda. Vrijeme je posvećeno molitvama Isusu, miru i spokoju u obiteljima. Umirovljenici su se radovali unucima, roditelji su sudjelovali u iskrenom veselju djece. Iako prije Uskrsa nisu podijeljene mirovine, iako većina poduzeća u kojima su uposleni Sonćani, nije podijelila plaće, u tko zna kojim kutovima kućnih pričuva našlo se ponešto sredstava. Uskrsni darovi najmlađima i tradicionalna uskrsna trpeza bili su dio sreće u velikom broju obitelji. Vrijedne kućanice odnijele su već u 6 sati »svetenje«, to jest tradicionalni uskrsni doručak, na posvetu u crkvu sv. Lovre. Poslije doručka, djeca su se dala u obilazak baka, djedova, a onda i susjeda i bližih srodnika.
    U crkvi sv. Lovre, vlč. Željko Augustinov održao je dvije Uskrsne mise. Prije »velike«, pjevački zbor i tamburaški orkestar KPZH »Šokadija« pred prepunom crk-vom, održao je koncert Uskrsnih pjesama, od kojih su neke stare koliko i sonćanska crkva. Koncert je započet pjesmom »Majka Marija, koju je napisala i uglazbila Božana Vidaković, vokalna solistica, posebno za ovaj Uskrs. Ostale pjesme vjernici su pjevali skupa sa zborom »Šokadije«.
U večernjim satima, u velikoj sali Doma kulture, OKUD »Ivo lola Ribar« priredio je »Uskrsno posijelo«. Pred oko 150 gledatelja, pored domaćina, nastupili su i članovi GKUD-a »Ravangrad« iz Sombora. Domaćini su se gledateljima predstavili sa dječjim folklornim spletom »Šokačke igre« i prikazom običaja »Kraljice«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika