Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Broj pretplatnika i tiraža svakodnevno rastu

Početkom listopada prošle godine  »Hrvatska riječ« je objavila  intervju s  Hrvojem Prćićem, koji je u to vrijeme pripremao izlazak prvog broja hrvatskog izdanja »National Geographica« u ulozi njegovog glavnog urednika. Danas, šest mjeseci kasnije uz isto toliko izdanih brojeva, hrvatski »NG« dostigao je fantastičnu tiražu od 50.000 prodanih primjeraka, suvereno zauzevši prvo mjesto među neengleskim izdanjima u čije je društvo, kao 25. po redu, ušao posljednji.
4U slučaju hrvatskog izdanja »National Geographica« prvi mačići se, izgleda, ne bacaju?
Naši mačići su, kako se čini, izrasli u prekrasne tigrove, divne zvjerčice čije krzno krasi gotovo svaku policu u Hrvatskoj, a i šire. Naša startna očekivanja su više nego sto postotno premašena. U ovom trenutku hrvatsko izdanje »NG-a« ima impresivnih 50 tisuća prodanih mjesečnih primjeraka unutar kojih se nalazi 12 tisuća pretplatnih adresa uz stalni trend porasta od 100-200 pretplatnika dnevno. Fascinantna brojka pretplatnika na prostorima na kojima nikada nije bilo pretjeranog povjerenja na ovakav vid novinske dostave potvrđuje reputaciju »National Geographica« kao respektabilnog časopisa kojemu se vjeruje. Čini se da 115 godina tradicije i 50 milijuna čitatelja diljem svijeta ipak nešto znači!
4»NG« se nezaustavljivo širi ne samo Hrvatskom već i susjednim državama.
Sudeći po pismima i elektronskoj pošti koju dobivamo naš časopis je izuzetno dobro primljen u Bosni i Hercegovini i SCG. Naklada koju šaljemo u ove dvije susjedne zemlje relativno je niska i većina tih javljanja se odnosi na probleme nabavke propuštenih brojeva i pitanja u svezi buduće pretplate, ali uza sve to pisma su prepuna izravne komunikacije u želji da se sugestijama pomogne oko novih tema u sljedećim brojevima.
4Hrvatska je najmanja država koja, sada se može slobodno reći, više nego uspješno izdaje verziju »NG-a« na svom izvornom jeziku.
Naš časopis je, kao što je već poznato, posljednji ušao u elitno društvo država koje izdaju »National Geographic« na svojim govornim jezicima. U toj skupini od 25 članica, mi smo prema izvješću iz naše centrale, koja se nalazi u Washingtonu, trenutačno na prvom mjestu neengleskih izdanja, na kojem smo smijenili susjednu Mađarsku.
4Koliko je izložba »100 najboljih fotografija National Geographica« učinila u aktivnoj promidžbi časopisa na čijim su stranicama objavljivane.
Izložba je bila kulturna događaj protekle 2003. godine, a po svemu sudeći bit će i ove godine. Startajući u Dubrovniku, obišla je Split, Zadar, Rijeku, Zagreb i Osijek i prema prvobitnom itineraru ona je ispunila svoju zamišljenu misiju kroz najveće gradove »Lijepe naše«. Ali, moram priznati, posramili su nas mali gradovi koji su, posve opravdano, izrazili želju da vide izložbu u svojim prostorima. Tako da je ove godine ona bila već u Bjelovaru, Vukovaru, sada je u Čakovcu, a tijekom ove godine ići će u Kutinu, Sisak, Pulu, Ogulin i posjetit će još neke hrvatske gradove.
4Hoće li se ova fascinantna izložba pojaviti i na našim vojvođanskim prostorima?
Ozbiljno se razmatra mogućnost da se izložba pojavi u Subotici, Novom Sadu i Beogradu, jer hrvatsko izdanje »NG-a« nije usko tematski vezano samo za teritorij Republike Hrvatske već njegujući regionalni pristup namjeravamo u sljedećim brojevima objaviti neke reportaže i priloge s tih prostora, jer mi ozbiljno računamo na čitatelje iz našeg susjednog okruženja. Vjerujem da ćemo početkom sljedeće godine uspjeti realizirati izložbu na prostoru Vojvodine i SCG.                                          

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika