Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vojvodina

MUP ponovno potvrdio da su pronađeni počinitelji skrnavljenja Kerskog groblja u Subotici
Odgovorna tri djeteta
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije ponovilo je u priopćenju od 10. travnja da su pronađeni izvršitelji koji su oskrnavili Kersko groblje u Subotici, i da se radi o tri maloljetnika različitih nacionalnosti, koji su oštetili spomenike obiteljskih grobnica različite vjerske pripadnosti.
    Kako se navodi u priopćenju, policija je utvrdila da su počinitelji »tri neodgovorna djeteta, dva mađarske i jedno hrvatske nacionalnosti«.
    »Djeca su se, uz dozvolu grobara, na Kerskom groblju igrala. U tijeku igre je došlo do oštećenja 82 drvena krsta, 19 kamenih vaza, i po četiri klupe i spomenika. Ova krivično neodgovorna djeca su u prisustvu roditelja i općinskog tužitelja, suca za maloljetnike i socijalne radnice pokazala kako je došlo do oštećenja«, navodi se u priopćenju MUP-a.  
     Temerin: Prijeteća poruka dužnosniku DSVM
Nož i pi­smo u dvo­rištu kuće

Potpredsjednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Béla Csorba u dvorištu svoje kuće u Temerinu zatekao je kuhinjski nož i prijeteću poruku – zaklat ćemo vas.
    Prema pisanju B92, Béla Csorba je prijeteću poruku je zatekao 9. travnja prije podne u svom dvorištu. Kako je rekao, nikada nije imao sličnih problema i slučaj je prijavio policiji. »Pitali su me na koga sumnjam. Mogu reći da ni u koga ne sumnjam. U dobrim sam odnosima i sa Srbima i s Mađarima«, rekao je on.                        
   Dr. Tamás Korhecz, pokrajinski tajnik
Ni­je mo­guća ko­so­vi­za­ci­ja Voj­vo­di­ne

Ne može se dogoditi kosovizacija Vojvodine, ali se počinitelji šovinističkih incidenata u Vojvodini moraju oštrije kažnjavati, izjavio je agenciji Beta pokrajinski tajnik za propise, upravu i nacionalne manjine dr. Tamás Korhecz. »Uvijek sam bio protiv pokušaja izjednačavanja multietničnosti i međuetničkih odnosa u Vojvodini i na Kosovu. Tu su razlike toliko velike i značajne da se jednostavno ne može u Vojvodini ponoviti ono što je bilo na Kosovu. Kosovizacija Vojvodine po kosovskom receptu nije moguća zbog potpuno drugačijih društvenih okolnosti i civilizacijskih tekovina. Frustracija koja je izazvana problemima na Kosovu i postupnim gubljenjem Kosova, rezultira na drugoj strani ovakvim pojavama u Vojvodini. Ne znači da se u Vojvodini ne može desiti zlo, ali ne zlo u smislu kako se to desilo i dešava na Kosovu.«
    Dr. Korhecz je rekao kako ne misli da država stoji iza šovinističkih incidenata u Vojvodini, kao što je stajala početkom protekloga deset-ljeća, ali je ocijenio da postoji »pasivni odnos« države prema ovakvim događanjima, koji »daje prostora za šire i efikasnije djelovanje ekstremnih grupa«.
    »Politika ‘velike Srbije’ doživjela je poraz i velika demografska pomicanja iz protekloga desetljeća, izazvana ratovima za teritorije, danas ne mogu ponoviti. Potrebno je pooštriti sankcije protiv počinitelja šovinističkih ispada u Vojvodini, ali i poduzeti preventivne mjere, poglavito u srednjim školama«, kazao je dr. Korhecz. »Tijekom devedesetih, naše srednje škole izgubile su karakter odgojnih ustanova, odnosno odgojni moment je u školama potpuno zapostavljen. Mislim da se radi o dubokoj moralnoj krizi kod omladine i u višenacionalnim sredinama to je podobno tlo za ovakve ekscese.«                                                        
     Anonimna pisma uredništvu Hrvatske riječi
No­vin­ski iz­re­sci i po­ru­ke

U redakciju Hrvatske riječi stigla je u utorak poštanska kuverta s nečitkim pečatom, u kojoj se nalazio izrezak iz beogradskih novina Kurir, a u kojem se pod naslovom »Osmogodišnjaci rušili groblja« nalazi kratki tekst o otkrivenim maloljetnicima koji su prije tri tjedna oskrnavili Kersko groblje u Subotici.
    Uz novinski izrezak, stajala je i računalski ispisana poruka redakciji: »Šta sad kažete. Smradovi hrvatski!«
    Slična kuverta očito istog autora pristigla je poštom u Hrvatsku riječ i sredinom veljače. Tada je uz izrezak iz Večernjih novosti o skrnavljenju Gradskog groblja u Valjevu, stajala također računalski ispisana poruka redakciji: »Šta ćemo sad!? Ko tamo ruši i ‘skrnavi’… Smradovi hrvatski?«                                                              
  Delegacija SVM-a u razgovoru s premijerom Vojislavom Koštunicom
Pred­u­pri­je­di­ti et­nički mo­ti­vi­ra­ne in­ci­den­te

Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naglasio je u razgovoru s delegacijom Saveza vojvođanskih Mađara u kojoj su bili József Kasza, Tamás Korhecz i Zoltán Bunyik, značaj aktivnog sudjelovanja nacionalnih manjina na svim razinama vlasti.
    Kako je priopćio Vladin ured za suradnju s medijima, Koštunica je ocijenio »da je veoma važno da zajedničkim naporima gradimo Srbiju i istakao značaj donošenja novog Ustava, u kojem bi se garantirala prava manjina i na valjan način regulirao njihov položaj«. Sugovornici su se složili da treba preduprijediti svaku vrstu radikalizacije u višenacionalnim sredinama i sve eventualne etnički motivirane incidente, prije svega poticanjem tolerancije, međuetničke komunikacije i edukacije mladih, uz posebno zalaganje i Ministarstva prosvjete i sporta. Zajednički je ocijenjeno kako je neophodno da profunkcioniraju nacionalna vijeća manjinskih zajednica i istaknut je značaj suradnje Vlade s predstavnicima manjina u cilju svestranog sagledavanja i rješavanja svih važnih pitanja, kaže se u priopćenju.      
      Zakazana sjednica Komisije HNV-a za raspodjelu sredstava
Raz­go­vor o
po­kra­jin­skom na­tječaju

Komisija HNV-a za raspodjelu financijskih sredstava iz pokrajinskog proračuna održat će sastanak u subotu 17. travnja, s početkom u 11 sati, u prostorijama Ureda HNV-a u Subotici, u Preradovićevoj 4 (Zgrada HKC »Bunjevačko kolo«).
    Razgovarat će se o natječaju kojega je raspisalo Tajništvo za obrazovanje i kulturu, te Tajništvo za upravu, propise i nacionalne manjine.                                                           

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika