Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­tre­ban no­vi Za­kon o ma­nji­na­ma

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je u srijedu 14. travnja predstavnike deset nacionalnih manjina iz Republike Srbije (Hrvate, Mađare, Rusine, Ukrajince, Rome, Rumunje, Slovake, Bugare, Bunjevce i Bošnjake). Ovaj posjet je sukladan odlukama predstavnika nacionalnih manjina, da zajednički nastupe pred državnim organima domicilne zemlje i predstave probleme koji su vrlo aktualni kod svih nacionalnih zajednica.
    Teme razgovora bile su: Zakon o nacionalnim manjinama, Izborni zakon u Rrepublici Srbiji, sudjelovanje predstavnika nacionalnih manjina u radu u različitim ministarstvima u Republici Srbiji i financiranje nacionalnih vijeća.
    Sve nabrojane teme potkrijepljene su i konkretnim prijedlozima. Predsjednik Narodne skupštine Predrag Marković s razumijevanjem je saslušao aktualnu problematiku nacionalnih vijeća i obećao da će se založiti za donošenje novog Zakona o nacionalnim manjinama po kratkom postupku, da će putem Odbora za međunacionalne odnose posrijedovati za uvođenje u rad predstavnika nacionalnih manjina u resornim minisrtarstvima za obrazovanje, medije i kulturu, a što se financiranja tiče, rekao je da zahtjev koji je podnijet nije ni malo sporan i da će njegova realizacija početi uskoro. To znači da će nacionalne manjine iz tekuće proračunske rezerve dobiti oko 35 milijuna dinara, što treba biti utrošeno na funkcioniranje i profesionalizaciju nacionalnih vijeća. Ovakvim inicijalnim naznakama otvaraju se vrata za stvaranje infrastruktura u nacionalnim vijećima i tako će ona postati i stvarno partneri s državom u rješavanju svojih interesnih pitanja.
    Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća sastanku je bio nazočan predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika