Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Treća ge­ne­ra­ci­ja pred upisom

Prva faza upisa prvaka u osnovne škole – evidentiranje djece počinje 19. travnja u svim osnovnim školama. Evidentiranje djece traje do 31. svibnja, nakon čega će se izvršiti njihovo raspoređivanje po osnovnim školama.
    Treća je godina kako roditelji u Općini Subotica mogu upisati djecu u prvi razred osnovne škole na hrvatskom nastavnom jeziku. Razgovarali smo tim povodom s ravnateljima škola, učiteljicama i roditeljima čija će djeca sada već poći u drugi ili treći razred na hrvatskom jeziku.
POČINJE UPIS: Ravnatelj Osnovne škole »Ivan Milutinović« u Subotici Ivan Stipić rekao je kako je prošlog četvrtka u sve škole stigla Obavijest kojom je precizirano kada počinje evidentiranje djece za upis u prve razrede, koji su uvjeti upisa, te u kojim školama se vrši upis u odjele na hrvatskom nastavnom jeziku u Općini Subotica. »Hrvatski odjeli prvog razreda će biti formirani u onim školama gdje školovanje na hrvatskom već funkcionira od prošle ili pretprošle godine. To su sljedeće škole u Subotici: OŠ »Ivan Milutinović«, OŠ »Matko Vuković« i OŠ »Sveti Sava«. U okolnim mjestima prvaci se mogu upisati u Starom Žedniku u OŠ »Pionir«, u Tavankutu u OŠ »Matija Gubec i u Đurđinu u OŠ »Vladimir Nazor«. Postoji i mogućnost upisa u još dvije škole, gdje do sada nisu bili formirani razredi jer nije bilo dovoljno zainteresiranih za upis – to su OŠ »Đuro Salaj« u Subotici i OŠ »Vuk Karadžić« u Bajmoku.«
    »Roditelji mogu doći i evidentirati dijete za upis u prvi razred. Evidentiranje djece obavit će se od 19. travnja do 31. svibnja ove godine, i to svakog dana, osim subote i nedjelje od 8 do 12 sati u svim osnovnim školama, a na hrvatskom nastavnom jeziku u spomenutim školama. Prilikom evidentiranja djece roditelji trebaju priložiti rodni list i uvjerenje o liječničkom pregledu djeteta, koje na području grada Subotice izdaje Služba za zdravstvenu zaštitu žena i djece, a u naseljima Općine zdravstvene stanice u mjestu«, rekao je Stipić.
REFORMIRANA ŠKOLA: Prvaci koji se ove godine upišu, kao i oni koji su se upisali prethodne godine, pohađaju nastavu po reformiranom programu. Nova ministrica prosvjete Ljiljana Čolić je nekoliko puta u javnosti rekla, kako se započete reforme neće stopirati nego će se nastaviti. Da li su svi programi na hrvatskom jeziku za prvi i drugi reformirani razred napravljeni, s obzirom da su programi, koje je Hrvatsko akademsko društvo izradilo prije tri godine, bili za nereformirano obrazovanje: »Škole trenutno rade prema dva sistema, reformiranom i nereformiranom programu. Kompletan tradicionalni program je izrađen za hrvatske razrede i on je usvojen prije tri godine, a sada su izrađene i Osnove školskog programa za »reformiranu školu« za prvi i drugi razred. Programi su usvojeni od strane Pedagoškog saveta Ministarstva obrazovanja i sporta Republike Srbije i sad se čeka da se službeno objave u obliku jedne knjižice. Osnove školskog programa su dokumenti bez kojih se ne mogu praviti školski programi, sadrže teme, obvezne ishode, prijedloge sadržaja, prijedlog literature i drugo. To su elementi na temelju kojih kasnije svaka škola izrađuje program. Osim toga, ako ove godine, kako bi trebalo, krene u reformu sedmi razred predviđen je jedan izborni predmet ‘Nacionalna povijest’. To je jedan kompleksan predmet koji u sebi sadrži povijest, geografiju i povijest umjetnosti. I taj prog-ram je urađen kao izborni i poslat je Pedagoškom savjetu u Beograd. Izrada ovih programa je bila obveza hrvatske zajednice i to je i urađeno«, kaže Stipić, koji je i ravnatelj Odjela za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća.
    Prošle godine bilo je izvjesnih kašnjenja kod nabavke udžbenika. Kakva je situacija s udžbenicima ove godine: »Treba reći da dosada nije bilo većih problema, i svi učenici su dobili udžbenike. Udžbenici koji su kasnili, kasnili su zbog procedure, jer prema zakonu mogu se koristiti samo oni udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo prosvjete i sporta, a to ponekad potraje. Dobivene su i lektire i knjige po školskim knjižnicama i sve to ide sasvim u redu. Ove godine, zbog toga što je još uvijek natječaj za izdavače knjiga u tijeku, nema još udžbenika u ponudi za prvi, drugi i sedmi razred niti na srpskom, niti na mađarskom, pa tako ni na hrvatskom. Krajem svibnja će se znati tko će dobiti dozvolu, tko će tiskati knjige, jer to sad neće biti više samo Zavod za izdavanje udžbenika već će biti tri-četiri izdavača. Trenutno je u svim školama na svim jezicima rađena samo nabavka udžbenika za treći, četvrti, peti, šesti i osmi razred. Kad krene upis, organizirat će se roditeljski sastanci gdje će se roditelji moći bliže upoznati s programima i uvjetima obrazovanja«, kaže Stipić.                       gne mogu praviti školski programi, sadrže teme, obvezne ishode, prijedloge sadržaja, prijedlog literature i drugo. To su elementi na temelju kojih kasnije svaka škola izrađuje program. Osim toga, ako ove godine, kako bi trebalo, krene u reformu sedmi razred predviđen je jedan izborni predmet ‘Nacionalna povijest’. To je jedan kompleksan predmet koji u sebi sadrži povijest, geografiju i povijest umjetnosti. I taj prog-ram je urađen kao izborni i poslat je Pedagoškom savjetu u Beograd. Izrada ovih programa je bila obveza hrvatske zajednice i to je i urađeno«, kaže Stipić, koji je i ravnatelj Odjela za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća.
    Prošle godine bilo je izvjesnih kašnjenja kod nabavke udžbenika. Kakva je situacija s udžbenicima ove godine: »Treba reći da dosada nije bilo većih problema, i svi učenici su dobili udžbenike. Udžbenici koji su kasnili, kasnili su zbog procedure, jer prema zakonu mogu se koristiti samo oni udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo prosvjete i sporta, a to ponekad potraje. Dobivene su i lektire i knjige po školskim knjižnicama i sve to ide sasvim u redu. Ove godine, zbog toga što je još uvijek natječaj za izdavače knjiga u tijeku, nema još udžbenika u ponudi za prvi, drugi i sedmi razred niti na srpskom, niti na mađarskom, pa tako ni na hrvatskom. Krajem svibnja će se znati tko će dobiti dozvolu, tko će tiskati knjige, jer to sad neće biti više samo Zavod za izdavanje udžbenika već će biti tri-četiri izdavača. Trenutno je u svim školama na svim jezicima rađena samo nabavka udžbenika za treći, četvrti, peti, šesti i osmi razred. Kad krene upis, organizirat će se roditeljski sastanci gdje će se roditelji moći bliže upoznati s programima i uvjetima obrazovanja«, kaže Stipić.                      

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika