Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Posjet svetoj zemlji

U organizaciji Opera Romana, u trajanju od 8. do 15. ožujka ove godine pitomci su Hrvatskog papinskog zavoda »Sv. Jeronima« u Rimu posjetili Svetu Zemlju. Bila je to uobičajena praksa ovog Zavoda, jer se svake šeste godine organizira ovakvo hodočašće.
    Postavljam sebi pitanje: Mogu li se opisati i drugima prenijeti snažni dojmovi koje Sveta Zemlja ostavlja na svakoga koji je posjeti? To je gotovo nemoguće! Pođite, vidite i doživite! No, pošto je to mnogima teško priuštiti (kao što bi i meni to bilo da nije Zavod Sv. Jeronima priuštio svojim pitomcima), zamoljen sam opisati te dojmove. Ne može se izdvojiti mjesto koje je snažnije djelovalo na čovjeka.
MJESTO KRISTOVA KRŠTENJA: Ovo je hodočašće započelo u Nazaretu, tamo gdje je »u punini vremena« sve i počelo. Prekrasna bazilika Navještenja čuva mjesto Gospine spilje-sobe u kojoj se navještaj i dogodio. U blizini, tek nekoliko metara dalje, nalazi se i mjesto gdje je živio sv. Josip. Bio je on, gotovo, susjed ove Službenice Gospodnje, pa se čini da je anđelov pohod Marijinu domu i njega zas-jenio.
    Ain Karim, mjesto stanovanja Gospine rođakinje Elizabete i muža joj Zaharije, dočarava onodobne događaje i mjesto rođenja Ivana Krstitelja, 6. mjeseci starijeg Isusovog rođaka.
    Betlehem, mjesto Isusova rođenja, u koje niti autobusom nije brzo stići, kazuje nam da Josipu i Mariji nije bilo lagano stići u toj gradić koji nipošto nije najmanji u kneževstvima Judinim. Tu su i pastirska polja, špilje i mjesto navještenja pastirima da se baš u njihovoj štalici rodio Spasitelj. Ono što je potpisniku ovih redaka postalo jasnije tek ovim posjetom jest to, da se u ono vrijeme spilja-štalica, nije u mnogome razlikovala od mjesta stanovanja, te gotovo da se Svetim Roditeljima i nije bilo teško priviknuti na taj »porodiljski dom«.
   Posjet rijeci Jordan, mjestu Kristova krš-tenja, zbog ratnih prilika nije dostupan. Obale ove rijeke su minirane. No, zahvaljujući ugledu voditelja hodočašća, pod vojnom pratnjom bio nam je omogućen posjet i ovome svetom mjestu.
  Iako čovjekove misli upućuju na razmišljanje o ratu, sama mutna i prljava rijeka, želi ukloniti misli od razmišljanja da od tog događaja Krist započinje svoje javno djelovanje. Doticaj rijeke i Božja milost sve rješavaju.
    Kana Galilejska ponosno čuva mjesto Isusovog prvog čuda učinjenog na svadbi. Kako doći u Kanu Galilejsku a ne probati vino? Nije to ono koje je Isus od vode učinio, ali okus i današnjeg vina razveseljava srce čovječje!
JEZERO KOJIM JE ISUS HODAO: Brdo Tabor nosi na sebi mjesto Isusovog preobraženja. Tu je Otac potvrdio da je Isus Njegov ljubljeni Sin.
    Galilejsko, Genezaretsko ili Tiberijatsko jezero, svejedno kako ga nazvali, govori o jednom te istom. No, upravo su tim jezerom plovili apostoli, to je jezero Krist umirio u oluji i tim je jezerom Isus hodao, a i Petar dok nije posumnjao. Ovo jezero iznenađuje svojom veličinom (21 km širine), te je sada lakše shvatiti apostole kako im je bilo »momački« veslati kada im je Isus rekao da se prebace prijeko, a uz to su imali i protivan vjetar! Odmah uz jezero nalazi se i Petrov Kafarnaum, brdo blaženstava, mjesto umnažanja kruha i ribica, te mjesto Petrova primata među apostolima. Kafarnaum je danas razrušen, ali snažno predočava ondašnji način življenja.
    U korizmeno je vrijeme lakše doživjeti događaje koji su se dogodili u Jeruzalemu. Tu je dvorana posljednje večere koja šalje svijetu poruku blagovanja Kristova Tijela i Krvi. Getsemanij, maslinski vrt i mjesto okupljanja apostola s Isusom, okuplja i današnje Kristove sljedbenike. Bazilika groba nosi pod svojim krovom i Kalvariju, ali i sam grob kojega je Josip iz Arimateje rado darovao da bude Isusovo mjesto pokopa. Blizina ovih mjesta ne ostavljaju čovjeka ravnodušna! Tu je Božanska ljubav položila ispit, tu se lila Kristova krv, tu nas je Krist ljubio do kraja! Mjesto uznesenja gotovo da mami suze, jer nas je ondje Krist napustio. No, bolje je za nas da je On otišao, jer nam je poslat Duh Sveti koji nam priziva u pamet sve događaje koji su se dogodili u tim krajevima.
    Posjet Svetoj Zemlji nije nužan za spasenje, ali snažan dojam ostavlja na čovjeka. Nakon posjeta tim krajevima, evanđelje se drugačije čita, snažnije doživljava, jasnije razumije. Posjet je to koji će uvijek čovjeka prizivati da se sjeti mjesta gdje su se ti događaji odigravali. Ako baš hoćete, ovim se posjetom bolje proživljava Gibsonov film »Pasija«!                                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika