Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Probe pred Portugal

Oprečna su mišljenja glede prijateljskih ogleda reprezentativnih nogometnih selekcija. Protivnici takvih susreta negoduju zbog kalkulantskog pristupa oličenog u velikom broju dozvoljenih izmjena i ne pretjerane nervoze spram rezultata, dok fanovi uživaju u lepršavosti i nadigravanju tijekom utakmice koja nije opterećena natjecateljskim stegama.
    S obzirom kako je Euro 2004 sve bliži, svaka nova utakmica reprezentacije Hrvatske prilika je da izbornik Barić isproba i provjeri potencijalne »portugalce«, te pokuša sastaviti najbolju jedanaestoricu s kojom će započeti Europsko prvenstvo.
    Kako se o službenim utakmicama i nastupima »vatrenih« na europskim i svjetskim prvenstvima zna već gotovo sve, a zbog vremenskih rokova izlaska našeg lista, nismo u mogućnosti prenijeti potpuno izvješće o prijateljskom susretu Hrvatske i Turske, evo prigode da se malo pažnje posveti i utakmicama bez »naboja«…
POVIJEST PRIJATELJSKIH SUSRETA HRVATSKE REPREZENTACIJE:
Hrvatski nogometni savez osnovan je još davne 1912. godine, ali je službeni član FIFE postalo tek 1941. godine i tijekom perioda od 1940 – 1956. godine odigrano je 20 prijateljskih susreta. Raspadom bivše zajedničke države samostalna i suverena Hrvatska ponovno je 1992. godine postala ravnopravni član FIFE, a već sljedeće 1993. godine postala je punopravnim članom i UEFE.
    Prvu oficijelnu prijateljsku utakmicu novog doba Hrvatska je odigrala protiv SAD (17. listopada 1990. godine) i pobijedila s 2:1.
    Od tog povijesnog datuma reprezentacija koju danas svijet prepoznaje po karakterističnim crvenim kockicama na njezinim majicama s državnim grbom, ali i bronci sa SP 1998. u Francuskoj, odigrala je ukupno 116 utakmica, od kojih 60 službenih (kvalifikacijske i utakmice na EP i SP) i 56 prijateljskih susreta.
    Do ovog prijateljskog ogleda s najboljom selekcijom Turske, s kojom su dosad odigrana dva susreta (11. lipnja 1996. na EP u Engleskoj, pobjeda 1:0 i 12. lipnja 1997. u prijateljskom ogledu bilo je 1:1), u ukupno 56 odigranih prijateljskih susreta zabilježene su 23 pobjede, 20 neriješenih i 13 poraza.
    Svaka od ovih prijateljskih utakmica donijela je lijepe i manje lijepe rezultate, posebno kada su u pitanju porazi, ali je nekoliko utakmica s bivšim svjetskim prvacima ostalo zapisano zlatnim slovima u modernoj povijesti Hrvatske nogometne reprezentacije.
4. LIPNJA 1994. HRVATSKA – ARGENTINA 0:0
Prvu veliku prijateljsku utakmicu Hrvatska je odigrala protiv Argentine predvođene, po mnogima, najvećim nogometašem svih vremena Diegom Maradonom i ostalim vrhunskim »gaučosima« poput Batistute, Caniggie. Iako je susret igran po velikom pljusku i završio bez golova, nitko od nazočnog gledateljstva nije zažalio novac za kartu. Jer nogometnog vanzemaljca se ne gleda uživo baš svaki dan…
24. TRAVNJA 1996. ENGLESKA – HRVATSKA 0:0
U pripremnom periodu za EP u Engleskoj 1996. godine odigran je prijateljski susret s još jednim svjetskim prvakom i domaćinom prvog EP na kojemu je nastupila Hrvatska nogometna reprezentacija. Izboren je neriješen rezultat i mreža je sačuvana protiv »Albiona«.
28. TRAVNJA 1999. ITALIJA – HRVATSKA 0:0
Poslije nekoliko službenih susreta s uvijek neugodnim »Azzurima«, s kojima, uzgred, Hrvatska ima pozitivan skor od 2 pobjede, 2 neriješene i jedan poraz, u prvom prijateljskom susretu zabilježen je ponovno najnepopularniji nogometni rezultat, ali i činjenica kako Hrvatska ni u trećem susretu protiv jednog svjetskog prvaka nije izgubila, niti primila gol.
13. STUDENI 1999. FRANCUSKA – HRVATSKA 3:0
Sujevjerni broj 13 donio je prvi poraz Hrvatske u prijateljskim ogledima protiv svjetskih prvaka i to baš protiv velikih dužnika Francuza koji su se sretno (2:1) »provukli« u polufinalu SP 1998. na svom domaćem terenu. Uvjerljiva pobjeda od 3:0 prekinula je tradiciju neporaženosti, ali je nastavila nepopularni niz od još uvijek nepostignutog gola.
29. OŽUJAK 2000. HRVATSKA – NJEMAČKA 1:1
Tek peti susret protiv momčadi koja je osvojila svjetski naslov donio je prvi zgoditak i prekid neugodne tradicije, ali pobjeda je još uvijek ostala nedosanjana želja. Ali ipak su to svjetski prvaci…
20. KOLOVOZ 2003. ENGLESKA – HRVATSKA 3:1
18. VELJAČE 2004. HRVATSKA – NJEMAČKA 1:2
U posljednje dvije prijateljske utakmice Hrvatska je nastavila samo jednu tradiciju u susretima protiv svjetskih prvaka, još uvijek nije uspjela pobijediti, ali je počela davati golove. S obzirom da su u pitanju prijateljski susreti nitko se zbog te tradicije ne nervira previše. Zbog toga se oni i igraju…                                               

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika