Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Harvard – najstarije sveučilište u SAD

Dvotjedni kolokvij, pod nazivom Žene grade mir (Women Waging Peace) u prosincu 1999. godine okupio je u Harvardu sto žena – aktivistica, znanstvenica, novinarki s konfliktnih područja širom svijeta. U radu ovog, prvog godišnjeg sastanka, prisustvovale su delegacije iz: Armenije/Azerbejdžana, Kolumbije, Cipra, Indije/Pakistana, Izraela/Palestine, Sjeverne Irske, Južne Afrike, Sudana, Sjedinjenih Američkih Država i zemalja bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija).
GLOBALNA INICIJATIVA: Cilj skupa bio je pokretanje globalne inicijative pod nazivom »Žene grade mir«, kojom bi se premostio jaz među stranama u konfliktu, i otvorile mogućnosti suradnje političara, znanstvenica, novinarki, mirovnih aktivistica i ostalih aktera u javnom životu na zajedničkom građenju mira i stabilnosti na konfliktnim područjima. Jačanje akademskih veza na polju istraživanja uloge žena u mirovnim procesima, bio je jedan od ciljeva ovog skupa, jer su znanstveni radovi posvećeni ovom problemu rijetki. Formirana je stoga istraživačka mreža s ciljem poticanja znanstvenih istraživanja na polju rodnih studija i rješavanja konflikata. Ipak, povezivanje žena koje rade u konfliktnim područjima s političarima, onima koji imaju glavnu riječ kad se odlučuje o ratu i miru, glavna je misija ovog programa. Susret s onima koji oblikuju politička događanja bio je stoga glavni događaj ovog kolokvija. Više od tri stotine političara, vladinih dužnosnika, fondera, predstavnika nevladinih organizacija, i novinara bili su uključeni u panel-diskusije s članicama mreže WWP.
ŽENE U POLITICI: Ideja vodilja ove inicijative je da se ratovi ne mogu zaustaviti samo time da će se objaviti mir, nego da su temeljne društvene promjene nužne, kako bi se spriječilo obnavljanje neprijateljstava, i da u tim promjenama žene moraju imati aktivnu ulogu, ne samo u obitelji ili nevladinim organizacijama nego i za pregovaračkim stolom.
    Dakako, iza ove inicijative također je jedna žena, Swanee Hunt, sadašnja ravnateljica programa Žene i javna politika, na Školi za upravljanje John F. Kennedy, (John F. Kennedy School of Government), na Harvard univerzitetu, a u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Austriji (1993.-1997.). Škola za upravljanje JFK obrazuje i obučava lidere za demokratsko upravljanje, a program »Žene i javna politika« ove škole utemeljen je s ciljem da se razumijevanje odnosa između spolova u javnoj politici uključi u obrazovanje sadašnjih i budućih lidera. Misija ovog programa je proučavanje javne politike koja ima utjecaja na žene, i istraživanje iskustava žena koje imaju utjecaja na politička događanja.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika