Kolumne Kolumne

Čvorovi

Na današnji dan 1999. godine počelo je bombardiranje Srbije. Povod da nas narednih 78 dana, iz dana u dan zasipa kiša bombi koja nije štedjela tvornice, mostove, energetski sustav, pa i civilne mete, bila je politika Slobodana Miloševića na Kosovu.

Danas, 24 godine kasnije, na sreću ne prijeti nam bombardiranje, ali je Srbija i 24 godine kasnije itekako zapetljana u »kosovskom čvoru«. I kao da se 24 godine taj čvor samo zapetljavao, jer nijedna generacija političara nije imala hrabrosti presjeći ga. I priznati realnost. Realnost koje su, čini se, više svjesni (ili hrabriji to kazati) obični građani. Još prije pol godine jedna anketa pokazala je kako 44 posto ispitanika misli da je Kosovo izgubljeno (što god smatrali pod tim izgubljeno).

Nasuprot anonimnim građanima koji baš zbog toga što su obični i anonimni mogu slobodno, bez posljedica, kazati ono što misle politička riječ, ili ne daj Bože potpis, važe se drugačije.

A u Ohridu, gdje se pokušao početi raspetljavati kosovski čvor, potpisa nije bilo. Samo usmena riječ. Oni koji su vodili pregovore smatraju da je ta usmeno dana riječ dogovor i da otvara vrata početku razgovora o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Potpisa nema, ali s potpisom ili bez njega, aktualna vlast morat će paralelno s pregovorima o sporazumu i njegovoj provedbi uvjeriti javno mnijenje, koje je deset godina u režimskim medijima slušalo prorusku propagandu, da to više ne važi i da je Europa budućnost Srbije.

Treba li podsjećati da su neki to znali odavno?

I nije sada podrška sporazumu o Kosovu podrška Vučiću već izbor između integracije i samoizolacije.

I mislim da oni koji gledaju naprijed, a ne 50-100 ili tko zna koliko godina iza sebe dileme nemaju gdje je Srbija već odavno trebala biti. Nisu oni imali dileme ni prije godinu, dvije, pet… samo što je tada narativ bio na drugoj strani.

Na sreću, okolnosti su sada takve da teško mogu vjerovati da će Vučić ponovno ući u svoje radikalske cipele, ući u politički ćorsokak ili drugim riječima rečeno: odustati od sporazuma.

Neki su skloni reći da ima neke više pravde u tome što je baš njemu zapalo da mora raspetljavati »kosovski čvor«.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika