Kolumne Kolumne

Naši heroji

Inicijativa mladih za ljudska prava detektirala je više od 300 lokacija na kojima su murali posvećeni Ratku Mladiću. Raštrkani su po cijeloj Srbiji, jer čini se general, pravomoćno osuđen za razne zločine u Srebrenici, svoje pristaše ima od Sombora do Niša. Uz to ovom popisu murala treba pridodati još po neki bilbord s kojeg nas pozdravlja spomenuti general. I nije to od jučer. I nije nevidljivo, skrajnuto na nekim skrovitim mjestima. Dapače, baš je tamo gdje se mora primijetiti. Ali ono što me čudi je ravnodušnost s kojom se to prihvaća (izuzimam ovdje štovatelje lika i djela generala Mladića). Od običnih prolaznika do onih kojima je briga o uređenosti grada u opisu posla. Pa i kada se sjete što su im ovlasti deblji kraj izvuku oni koji su imali taj peh da baš na njihovoj fasadi, njihovoj kući osvane generalov lik, jer će ličenje zida ili fasade biti o njihovom trošku. Dogodilo se to i jednoj od župa u Bačkoj. Savjesni građanin revoltiran što svaki dan na bedemu župske kuće gleda natpis »Ratko Mladić heroj« odlučio je podnijeti prijavu Komunalnoj inspekciji. I nije trebalo dugo da župniku stigne nalog da iritirajući natpis prekreči. Naravno, o svom trošku.

Ne znam je li problem bio u tome tko će naložiti i tko platiti skidanje, tek veliki plakat na Sajmu knjiga u Novom Sadu na kome se reklamiraju sabrana djela Vojislava Šešelja preživio je svih sedam sajamskih dana. Što preživio, pa toliko je bio uočljiv da nema posjetitelja sajma kome to nije bilo prvo što su vidjeli kada su kročili u sajamski hol.

Uostalom, koga još briga za djela dobitnika NIN-ove nagrade, za nova izdanja nekoga od književnih klasika, za svježe prevedene svjetske bestsellere? Zašto bi posjetitelje na sajmu dočekao takav plakat kada mi imamo naše heroje!

Vrsni novinar Ranko Pivljanin napisao je u povodu 20. obljetnice od ubojstva Zorana Đinđića »Đinđić je uzalud poginuo«, stavljajući tu tvrdnju u kontekst pitanja gdje bi Srbija bila danas da Đinđić nije ubijen, jer smatra Pivljanin, Srbija bi i s Đinđićem manje-više bila ovdje gdje je i sada.

Sa svojim herojima.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika