Kolumne Kolumne

Mogućnost izbora i tumačenja

A što reći? Prebacili smo brojke u kalendaru. Evo nas u novoj, 2023. godini. Djed Mraz je otišao, nije stigao svježe oličiti fasade na zgradama u ovdašnjim gradovima. Mada to i nije njegov posao, bio bi to prekrasan novogodišnji dar. Ovako su ostali raznorazni grafiti i škrabotine, među ostalim i grafiti mržnje.

Takvih grafita ne manjka, kao što ne manjka ni vijesti kojima smo zatrpani putem masovnih medija. Pomalo se sa sjetom sjećam stihova iz pjesme Neprilagođen Jure Stublića i grupe Film: Danas sam bacio / radio kroz prozor / razbio se u tisuću komada / na programu nije / bilo ništa za mene / samo reklame i dileme.

Usred ogromnog broja svakodnevnih vijesti, sve je manje kvalitetnih novinarskih uradaka prilikom praćenja važnih događaja. Jedan od poznatih primjera obrta u ustaljenim perspektivama praćenja važnih događaja je djelo novinara Jimmyja Breslina, dobitnika Pulitzerove nagrade, koji je pokrivajući temu sprovoda tadašnjeg predsjednika Johna Fitzgeralda Kenndeyja promijenio do tada ustaljenu perspektivu izvješća s važnih događaja. Budući da su tada mnogobrojni novinari pokrivali ceremoniju i njegovu suprugu Jackie, Breslin se u svom tekstu osvrnuo na čovjeka kojem je pripala »čast« da kopa predsjednikov grob za 3 dolara po satu, kao i na liječnika koji je izvršio obdukciju.

A vijest koja je sigurno zainteresirala ovdašnje Hrvate, ali ne samo njih, bila je o nedavnom posjetu Zagrebu na tradicionalni božićni prijam Srpskog narodnog vijeća povodom pravoslavnog Božića ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, uz kojega je u Zagreb stigla ministrica za eurointegracije Tanja Miščević, ministar za manjinska i ljudska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prvi srbijanski ministar iz redova Hrvata, te Porfirije, čelnik Srpske pravoslavne crkve.

Dačić je u Zagrebu naglasio sljedeće: »Ne mislimo isto po mnogim pitanjima, ali moramo razgovarati i dogovarati se«. Lijepo zvuči, ali razgovara se i dogovara se već godinama i godinama o mnogim problemima, a rezultata je malo. Kako se to ne bi otegnulo u nedogled, ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je uoči dolaska Dačića u Zagreb vlasti Srbije na rješavanje otvorenih pitanja o nestalima i odšteti logorašima. Grlić Radman je naveo da Hrvatska »očekuje odgovor Srbije« o 1.832 nestalih tijekom rata 1990-ih, odšteti logorašima, te o procesuiranju ratnih zločinaca i vladavini prava. Kada će ti odgovori stići i kada će se konkretno razgovarati o ispunjenju tih otvorenih pitanja – ne zna se.

Na tradicionalnom božićnjem prijamu okupljenima se obratio i premijer Plenković. Jasno je istaknuo:

»Hrvatska je bila žrtva agresije Miloševićevog režima i ta činjenica živi s nama, živi s obiteljima nestalih, s vojnicima, braniteljima, civilima. To naslijeđe je teško« i dodao da se pomirenje mora temeljiti na činjenicama. Najavio je da će Vlada Hrvatske činiti sve da se pronađu nestali, ali i da se grade mostovi solidarnosti.

Na nama je izbor koje ćemo vijesti čitati ili slušati, a najvažnije je kako ćemo ih tumačiti.

Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika