Kolumne Kolumne

Korak dalje, korak bliže

Od Europske unije sve smo dalje. Do nove Vlade sve bliže, iako je novi zadani rok koji je trebao biti na pravoslavni praznik sv. Petku ponovno pomjeren, pa je samo 13 dana do isteka roka za formiranje Vlade pred zastupnike po hitnom postupku stigao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima, u kojima su pobrojani svi resori od kojih će biti sastavljen kabinet Ane Brnabić, treći po redu.

Tako smo saznali da će nova Vlada imati pet novih ministarstava. Nastalih razdvajanjem postojećih i stvaranjem novih resora. Ono što se još uvijek ne zna su imena ljudi koja će voditi ta ministarstva. Naprednjaci i njihovi vjerni partneri socijalisti dobro iza zatvorenih stranačkih vrata čuvaju svoju kadrovsku kombinatoriku. Ako je uopće imaju, jer, čini se, željnih ministarskih fotelja je mnogo, pa ni pet novih resora neće zadovoljiti sve koji misle da baš njima pripada zasluga (a ne sposobnost) biti u novoj Vladi.

Tako su mediji i javnost još nekoliko dana dobili temu za svakodevnu raspravu. Ali što je još nekoliko dana u usporedbi s devet mjeseci, koliko Srbija praktički nema regularnu Vladu, jer podsjetit ću: danom raspisivanja izbora, 15. veljače, tadašnja (i još uvijek i sadašnja) Vlada prešla je u tehnički mandat.

No, Vladu ćemo silom zakona ipak dobiti, jer alternativa su novi izbori, ali odnose s Europskom unijom izgleda neće biti tako lako popraviti. Ne u stituaciji kada se prijeti uvođenjem viza i kada se reputacija Srbije viđena europskim očima vraća na razinu 1999. godine.

Na sve naše unutarnje muke (Kosovo i Rusija) nadovezala se i migrantska kriza, što je i razlog prijetnji ukidanjem viznih olakšica, jer EU ne želi više gledati zapadnobalkansku rutu kroz koju je protok migranata tri puta veći od drugih uhodanih ilegalnih migrantskih putova.

Nije dio Vlade i nije u njenoj nadležnosti Europska unija, ali je na čelu skupštinskog odbora u čijem je zaduženju briga o Srbima u regiji i dijaspori već na prvoj sjednici tog odbora Milica Đurđević-Stamenkovski iskoristila priliku pozabaviti se Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji. Nitko joj ne spori to pravo, ali predizborna kampanja je prošla i o takvim temama, s te pozicije, trebala bi govoriti agrumentirano, baratajući činjenicama.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika