Kolumne Kolumne

Beograd – Zagreb preko Jasenovca

Prošlog četvrtka predsjednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je konzultacije sa strankama koje su osvojile zastupničke mandate u novom sazivu Skupštine Srbije. Prve na redu bile su stranke nacionalnih manjina. Među njima je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, čiji je predsjednik Tomislav Žigmanov izabrani zastupnik. Nakon razgovora predsjednik države nije se oglašavao o tome vidi li hrvatsku nacionalnu manjinu u budućoj Vladi. Žigmanov jeste. Nakon susreta s Vučićem kazao je kako je DSHV iskazao spremnost biti dijelom institucija u kojima se odlučuje.

Samo nekoliko dana kasnije dogodio se Jasenovac, a Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj uvučeni su u nove prijepore Beograda i Zagreba. Srbi u Hrvatskoj jer je upravo Milorad Pupovac bio taj koji je Vladu Hrvatske, čiji je dio i njegova stranka, obavijestio o namjeri Vučića da privatno, nenajavljeno, posjeti Jasenovac. I onda je krenula lavina. Prvo su hrvatske vlasti priopćile kako Vučićev posjet nije bio najavljen, kako je izostala obvezna procedura koja važi kod posjeta visokih dužnosnika. Na odgovor druge strane nije se dugo čekalo.

Naručeni, dežurni analitičari, ali i (pojedini) ministri utrkivali su se tko će žešće napasti. Sva oružja su dozvoljena, samo neka se puca. Najžešći je bio ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je Vladu Andreja Plenkovića, u kojoj dužnost dopredsjednice obnaša Anja Šipraga iz Samostalne demokratske srpske stranke, nazvao ustaškom Vladom. Rekao je to ne kao građanin Aleksandar Vulin već ministar unutarnjih poslova. Za one koji nisu razumjeli ponovio je to još jednom u službenom priopćenju MUP-a. Da misli ozbiljno, Vulin je potvrdio i najavom da će hrvatski državni dužnosnici u Srbiju ubuduće moći samo uz najavu i obrazloženje posjeta.

A onda su iz ladice izvučeni precizno evidentirani podaci o ulascima hrvatskih dužnosnika u Srbiju. U prethodnih godinu dana bilo ih je 700. »Bez ikakvih prethodnih najava«, kazao je ministar vanjskih poslova Nikola Selaković. Jasno je da su ti evidentirani dužnosnici uglavnom dolazili da bi se susreli s Hrvatima u Srbiji. Pa su tako u prijepore Zagreba i Beograda uvučeni i ovdašnji Hrvati.

Samo da ne ode dalje od izjava o ustaškoj vladi i hrvatskih dužnosnika koji se po Srbiji šetaju kako hoće.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika