Aktualno Aktualno

DSHV spreman biti dijelom institucija u kojima se donose odluke

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je kako je na konzultacijama o novoj srbijanskoj vladi ta stranka »iskazala spremnost« biti dijelom institucija u kojima se donose odluke i pružiti doprinos demokratskom razvoju Srbije, objavila je jučer agencija Beta.

Žigmanov je poslije jučerašnjih konzultacija u Predsjedništvu Srbije o novom mandataru srbijanske vlade izjavio da je s predsjednikom države Aleksandrom Vučićem razgovarao »načelno« i dodao da je razumio da će predsjednik kasnije izići s prijedlogom o konkretnim rješenjima za sudjelovanje u novoj Vladi, navela je agencija.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini Žigmanov je dodao da je DSHV spreman uključiti se u nalaženje rješenja za izazove i potrebe hrvatske ali i drugih manjinskih zajednica, kao i da su voljni biti konstruktivni čimbenik u hrvatsko-srpskim odnosima.

»Vučić je iskazao načelnu spremnost uključiti predstavnike nacionalnih zajednica u strukturu nove vlade, te rekao da će u njezinom fokusu sigurno biti i proces EU integracija ali i rješavanje pitanje položaja i prava pripadnika nacionalnih manjina«, izjavio je Žigmanov.  

U ranijim javnim istupima čelnik DSHV-a je rekao kako od nove Vlade očekuje nultu točku tolerancije kada je u pitanju govor mržnje te spremnost za normalizaciju odnosa s Hrvatskom i rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

Koalicija Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani, čiji je nositelj liste bio Žigmanov, osvojila je na travanjskim izborima dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije.

H. R. / Foto: Facebook Aleksandar Vučić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika