Sport i zabava Sport i zabava

Reprezentacija Hrvata iz Srbije na Europeadi

Nogometna reprezentacija Hrvata iz Srbije nastupit će koncem ovoga mjeseca na Europeadi 2022. u Austriji, službenom europskom nogometnom prvenstvu manjinskih narodnih zajednica. Svečanom okupljanju igrača i stručnog stožera nazočili su i predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i nekadašnji članovi stožera. U želji da našem čitateljstvu pobliže pojasnimo o kakvom se sportskom natjecanju radi, zamolili smo glavnog koordinatora Nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije Petra Kuntića za izjavu:

»Zbog pandemije covida Europeada je dva puta odgađana. Prvobitno je trebala biti održana još 2020. godine, a sada kada su svi zdravstveni protokoli regularni konačno se može održati toliko iščekivano nogometno natjecanje europskih manjinskih narodnih zajednica koje žive na teritoriju država s domicilnim većinskim narodom. Europeada 2022 će biti održana u posljednjem tjednu lipnja na nekoliko nogometnih terena u selima regije Koruška pokraj Klagenfurta (Celovec, Austrija). Na nogometnom turniru sudjeluje dvadeset najboljih manjinskih reprezentacija u sustavu FUEM-a, raspoređenih u pet skupina po četiri momčadi. Prvenstvo počinje 25. lipnja i trajat će do 3. srpnja, a prema sustavu natjecanja prolazak u izlučnu fazu natjecanja izborit će pet prvoplasiranih i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije. Ovo je naše četvrto nogometno predstavljanje u Europi, kao nogometne reprezentacije Hrvata iz Srbije, a kuriozitet je kako ćemo isto kao i prošli puta kada smo nastupili na Europeadi putovati i sudjelovati skupa s reprezentacijom Srba iz Hrvatske pod sloganom: ‘Srbi i Hrvati skupa u Europi’. Želio bih istaknuti kako je ovoga puta bilo, obzirom na znatno veće troškove organizacije puta i boravka, zbilja teško prikupiti potrebna sredstva, ali smo zahvaljujući agilnosti i pomoći naših prijatelja i simpatizera uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju i realizirati željeni nastup. Glavni sponzor je Hrvatski nogometni savez, a prvi puta se uključio i Nogometni savez Srbije. Posebno bih se zahvalio Milanu Martinoviću, nogometnom menadžeru za lobiranje i Tomislavu Žigmanovu, predsjedniku DSHV-a i narodnom zastupniku za posredovanje u NSS-u. U Austriji, točnije okolici Klagenfurta, igrat ćemo u skupini A s momčadi Retoromana iz Švicarske (Rumantsch), manjinskom zajednicom iz Rumunjske i (Armanamea) i domaćinima Koruškim Slovencima. Očekuje nas težak nogometni posao, budući da smo oslabljeni neigranjem nekoliko kvalitetnih nogometaša (ozljede), ali svi pozvani nogometaši iz Subotice, Tavankuta, Sombora, Lemeša i Srijema zasigurno će dati svoj maksimum u nastojanju da dostojno reprezentiraju hrvatsku manjinsku zajednicu u Srbiji«.

Filip Ilovac, nogometaš

Od prvoga dana sam član Nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji i ovoga puta sam se odazvao pozivu za sudjelovanje iako više nisam aktivan igrač. Na ovakvim natjecanjima je najvažnije iskazati zajedništvo i drugarstvo, što nas je konačno i krasilo tijekom svih naših prijašnjih nastupa u neizmjernoj vjeri jednih u druge i zalaganje na svim susretima. Borimo se u majici i grbu naše manjinske zajednice i to je važan imperativ u nastojanju postizanja najboljeg rezultata. Siguran sam da će tako biti i ovoga puta u Austriji.

Bojan Ušumović, nogometaš

Poziv u reprezentaciju Hrvata iz Srbije je velika čast i svojim sudjelovanjem želim pridonijeti što boljem rezultatu na Europeadi. Krasi nas veliko prijateljstvo koje prožima našu momčad, kako na terenu tako i izvan njega, a obvezuju nas i dobri rezultati postignuti na prijašnjim natjecanjima. Najvažnije je da tijekom cijeloga turnirskog natjecanja održimo upravo to naše zajedništvo i požrtvovnost u svakom sljedećem susretu. Nažalost, nemamo prilike češće se okupljati i trenirati, uigravati se, ali zato smo na terenu spremni igrati i boriti se do posljednjeg atoma snage, sve u najboljoj namjeri dostojnog predstavljanja hrvatskog naroda u Srbiji.

Miodrag Mijo Erceg, koordinator za Srijem

Ukazanim povjerenjem osjećam se počastvovanim, jer sam cijeloga svoga života vezan uz sport, a kao nogometni koordinator za Srijem potrudio sam se izabrati najbolje nogometaše koji igraju na našem prostoru. Opće je poznata naša situacija u sredini u kojoj živimo i nastup za Nogometnu reprezentaciju Hrvata iz Srbije predstavlja dodatni poticaj za daljnje napredovanje i moguću buduću nogometnu afirmaciju. Ovo je svakako jedna lijepa nagrada za njihov dosadašnji sportski trud.

D. P. / Foto: www.fuen.org

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika