Kolumne Kolumne

Kom se carstvu privoljeti?

Kom se carstvu privoljeti? Onom zapadnom ili onom istočnom? Privoljeti se onima s kojima, kako tvrdi Prvi Čovjek, vidimo budućnost Srbije? Ili privoljeti se onima koji su, kako također tvrdi Prvi Čovjek, tradicionalni prijatelj Srbije? I u jednom i u drugom slučaju bit će nezadovoljnih. I još važnije: neće proći bez posljedica. Na stranu to što su izjave Prvog Čovjeka čas nagovještaj kako nam je Europska unija iz praktičnih razloga bliža, čas nagovještaj kako nas srce (i interesi) ipak vuče ka Rusiji. (Da oprostite na usporedbi, malo me to podsjeća na Buridonovo magare između dva stoga sijena).

I nije tu kraj, jer nas je uz sve naše dileme (ili preciznije: dileme Prvog Čovjeka) dočekala i »pljuska« iz Europske komisije koja nas je još jednom podsjetila da Srbija ne može zatvoriti niti jedno poglavlje dok ne osigura vladavinu prava (poglavlja 23 i 24), a ključna su područja pravosuđe, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, sloboda medija i odnos prema ratnim zločinima. Baš tamo gdje najviše šantamo. Baš tamo gdje nitko, ako baš ne mora, ne bi rado gurao prste.

I kada smo već kod tog gdje najviše šantamo, tko se još sjeća referenduma i najavaljene reforme koja treba osigurati neovisnost pravosudnog sustava, uz donošenje pratećih zakona koji to trebaju omogućiti? A i tko da ih sada i donese? Skupština još nije konstituirana, stara Vlada vlada kao da nikada neće biti izabrana nova, prijeti nam se gladnom i hladnom zimom, pa tko još da se brine što je u nekoj ladici tužitelja zastarjela neka kaznena prijava ili što je jedan telefonski poziv u nedogled razvukao kakav sudski proces.

I da se vratim na ono kom se carstvu privoljeti, onom zapadnom ili onom istočnom. Dilemu je možda najbolje oslikala fotografija iz Novog Sada, grada koji je proglašen za Europsku prijestolnicu kulture 2022. godine. Na istoj fotografiji u prvom planu detalj sa svečanog otvorenja Europske prijestolnice kulture 2022, a u pozadini Šešeljev lik na mega posteru.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika