Aktualno Aktualno

Vlada Hrvatske podržala nastavak izgradnje »Hrvatske kuće«

Na 109. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 23. ožujka, usvojena je odluka o nastavku financiranja izgradnje kapitalnog projekta hrvatske zajednice u Srbiji – Hrvatske kuće u Subotici, čime su podržani napori Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji i platforme »HRvati ZAjedno«, čiji je nositelj Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, a koja je među programske prioritete uvrstila izgradnju ovog kapitalnog objekta u kojem će biti smješteno sjedište triju ključnih hrvatskih institucija.

Na spomenutoj sjednici predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković rekao je kako se ovom odlukom Hrvatima i izvan Hrvatske i njihovim strateškim projektima daje dodatni značaj te predao riječ državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonku Milasu da elaborira prijedlog odluke.

U svom izlaganju Milas je ustvrdio kako su skrb i zaštita, povezivanje i suradnja s Hrvatima izvan Hrvatske te jačanje međusobnih odnosa strateški interesi Hrvatske. Pojasnio je kako je Vladino Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga projekata od strateškog značaja za Hrvate izvan Hrvatske na sjednici održanoj 17. veljače usvojilo prijedlog Odluke o proglašenju projekata od strateškog značenja za Hrvate izvan Hrvatske, koja je usvojena na jučerašnjoj sjednici hrvatske Vlade. »To su projekti čijom se provedbom unaprjeđuje položaj i kvaliteta života Hrvata, doprinosi očuvanju i njegovanju nacionalnog identiteta, hrvatskog jezika, kulturnog stvaralaštva i baštine i jača njihova povezanost s Hrvatskom«, rekao je Milas.

Milas je među projektima koje realiziraju hrvatske nacionalne manjine posebno istaknuo projekt Hrvatske kuće u Subotici. »Posebno ističem projekt izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, čijom će se realizacijom osigurati primjereno sjedište trima ključnim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji – Hrvatskom nacionalnom vijeću, Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačkoj ustanovi Hrvatska riječ

»Hrvatska kuća je kapitalni projekt hrvatske zajednice u Srbiji, ali ona svojom vidljivošću predstavlja mnoštvo ne toliko vidljivih projekata, napora i djelovanja naših ključnih institucija, vijećnika i djelatnika hrvatske zajednice. Mi smo talentirana i sposobna zajednica, sposobni realizirati ozbiljne projekte koji doprinose boljoj kvaliteti života, a kontinuitet podrške i blizina matične domovine čini da i mi kroz sve izazove ustrajno nastavljamo ulagati u naš narod«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Vlada Hrvatske, kako je istaknuto na sjednici, pruža sustavnu potporu projektima od strateškog značaja za hrvatsku nacionalnu manjinu, a od 2018. godine posebice se doprinosi stvaranju boljih uvjeta za položaj hrvatske zajednice u Srbiji, Mađarskoj, Crnoj Gori i Austriji.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika