Kolumne Kolumne

Izborni dan

Danas (dan ranije zbog izborne šutnje) u rukama držite Hrvatsku riječ, a u nedjelju će vam u rukama biti glasački listić. Naravno, ukoliko odlučite iskoristiti svoje pravo i glasate. Nebitno je sada izlazite li na izbore kako biste glasali za nekoga ili protiv nekoga i što su i ovi izbori lišeni neizvjesnosti, jer pobjednici se – znaju.
Za zastupnička mjesta u republičkoj skupštini nadmetat će se kandidati 19 izbornih lista, a ukupno ih je 2.912, što znači da će u skupštinu ući tek svaki 11. Tko će zauzeti većinu mjesta – zna se. Lider naprednjaka ljestvicu je postavio na 60 posto, dok istraživanja koja su doduše rađena prije desetak dana, naprednjacima daju oko 57 posto zastupničkih mjesta. Upitno, dakle, nije tko će imati većinu već kako će biti rapoređena manjina. Koliko i kome, a tko će ostati iza zatvorenih vrata i novu šansu čakati na novim prijevremenim ili redovitim izborima. No, nekako sam uvjerena da poslije ovih izbora parlament ipak neće biti isti. Za početak, za razliku od izbora 2020. godine, kada je dio oporbe bojkotirao izbore, na ovim izborima brojne su oporbene liste, što je posljedica postizanja nešto boljih izbornih uvjeta, za što se oporba izborila što u direktnim pregovorima s vlastima, što u pregovorima u kojima su posredovali europarlamentarci, što znači da se politička borba vraća u institucije. Zatim, oporba je u kampanju ušla u jeku prosvjeda koje su potaknuli ekološki problemi, što je dalo nadu da ima onih koji su i dalje spremni (i hrabri) boriti se, izlaskom na prosvjede ili glasanjem za oporbu, što joj može u nedjelju donijeti koji postotak glasova više, što u konačnici znači nekoliko oporbenih opcija čiji će se glas ubuduće čuti s govornice najvišeg srbijanskog zastupničkog tijela.
Što se tiče predsjedničkih izbora, kao i kod parlamentarnih, dvojbe oko pobjednika nema. Vjerojatno već u prvom izbornom krugu. Možda sam u krivu, ali čini mi se da je drugi krug predsjedničkih izbora skoro pa nemoguć.
I na kraju, ne smijemo zaboraviti jednu važnu stvar: nije važno tko glasa, važno je tko broji glasove. Pripisuje se ova rečenica Staljinu, a je li je ili nije nekadašnji diktator izgovorio i nije toliko važno, koliko je porazno što je ona i danas aktualna. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika